Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kihalás fenyegeti a katicabogarakat

2005.12.28. 11:04
Természetvédők szerint egy Európában újnak számító, nagyméretű katicabogár miatt kihalás fenyegeti a hagyományos európai fajokat.

A Harmonia axyridis - angolszász nyelvterületen Harlequin katicának nevezett - fajt 2002-ben fedezték fel először Európában. Az európai katicánál (Coccinella septempunctata) termetesebb bogár Ázsiában őshonos, szárnyfedőin 7 helyett leggyakrabban 19 pontot visel. Már európai felfedezésekor sem tudták, miként jutott el a bogár Ázsiából Európába, és a szakértők már akkor attól tartottak, hogy elterjedése veszélybe sodorhatja a közkedvelt hétpettyes európai katicabogarat, egyszerűen azért, mert nagyobb teste miatt eleszi a táplálékot kisebb fajtársától, írja a BBC.

A Harmonia axyridis 7-8 mm hosszú, létezik belőle halványsárga, narancssárga, piros és fekete változat; a különböző pédányoknak 0-21 pettye van.

#alt#
A Harmonia axyridis lehetséges változatai

A Buglife természetvédő szervezet a brit kormányhoz fordult, hogy az eddiginél nagyobb erőfeszítéssel védje az eredeti brit nemzeti katicafajokat. A peterboroughi szervezet azt állítja: a Harmonia axyridis amellett, hogy fenyegeti az európai fajt, a növényeket is károsítja, mert megeszi a gyümölcsöket is.

Falánk ragadozó

Az Európában újnak számító faj vizsgálatát idén márciusban kezdték el kutatni Nagy Britanniában. A falánk ragadozó terjedésének vizsgálata közben kiderült, az egyedek könnyedén elveszik a táplálékot a rivális, kisebb katicák elől. A Buglife kertes házban élő bogárrajongókat kért meg, figyeljék, kertjükben észreveszik-e a piros-fekete, vagy narancssárga-fekete Harmonia axyridist. Online is fel lehet jelenteni a kártevőt.

"Több problémát hozott magával, leginkább azt, hogy kiüti a versenyből a nemzeti fajokat. Mindenkinek szemfülesnek kell lennie, és feljegyeznie, hol látta a faj példányait. A harlequin kicsit olyan, mint egy egyáltalán nem vicces udvari bolond" - mondta Matt Shardlow, a Buglife vezetője a BBC-nek.

Nagy étvágy

A bogárfaj rendkívül nagy mennyiséget képes levéltetvekből elfogyasztani, és szinte semmit nem hagy a hagyományos európai fajoknak, amelyek a természetvédők szerint így egyszerűen éhen halnak.

A kutatás szervezői szerint, a Harleqin akár más katicák ellen fordulhat, és a táplálék forrása csökkenése után a teljes hagyományos európai katicapopuláció eltűnhet. A betolakodó Harmonia axyridist állítólag más bogárfajokat is megtámadhat, megeszi a pillangók hernyóit és a fátyolka lárváit is.