Gyula
8 °C
21 °C

Anigif-mauzóleum Kovács Kálmánnak

2005.10.27. 15:45
Egyszemélyes mintán végzett közvéleménykutatásunk szerint olvasóink életében a fajfenntartáson kívül kiemelkedően fontosak az apró mozgó dolgok illetve a szavazások, így ezúttal egy csokornyi gif animációról igyekezünk kikérni véleményüket szívbemarkoló, nosztalgikus, és tabudöntögető featúránkkal.

Anigif-mauzóleum Kovács Kálmánnak

A webes animáció klasszikusai

Egyszemélyes mintán végzett közvéleménykutatásunk szerint olvasóink életében a fajfenntartáson kívül kiemelkedően fontosak az apró mozgó dolgok illetve a szavazások, így ezúttal egy csokornyi gif animációról igyekezünk kikérni véleményüket szívbemarkoló, nosztalgikus, és tabudöntögető featúránkkal.


A GIF (Graphics Interchange Format) avagy gif képtömörítési formátumot még a kőkorban, 1987-ben adta ki ingyenes és nyílt szabványként a Unisysszel összedolgozó CompuServe.
A gif kép fontosabb tulajdonságai a következők: egy képpontot 8-bittel ír le, így egy pixel 256 különböző színárnyalatot vehet fel - amiből az következik, hogy ez a formátum nem ideális fényképek tömörítésére. Kiválóan alkalmas ugyanakkor grafikai célokra: tud átlátszó lenni és - erősen témánkba vágó módon - különböző képrétegeket gyors egymásutánban egymásra pakolva mozgókép látszatát kelteni.
Az internetkorszak hajnalának jellegzetes szimbóleuma az apró animált grafikákkal telezsúfolt, gyilkos színösszeállítású oldal. A webes széptervezés áldásos tevékenysége szerencsére pár év alatt száműzte az ostoba mozgó grafikákat, amelyeket így túlnyomórészt elragadott az enyészet rozsdás vascsápja. Ugyanakkor Kovács Kálmán informatikai miniszter két éve még azt javasolta az online újságíróknak, hogy éljenek kreatívabban az internet nyújtotta lehetőségekkel, mint amilyenek az animált képek.
Szakembereink kiemelték a pókháló alól archív CD-iket, hogy a retrókat a viszonylag friss gifekkel egybekötve emlékezzenek a digitális grafikai törzsfejlődés mibenlétéről.


A forgó földgolyó

Ez itten otthonunk, a kellemes és kedves Föld bolygó, elvonatkoztatott ábrázolása. Ki ne szeretné? A korabeli honlapok egyik leggyakoribb motívuma a lobogó zászlók és "e-mail" animációk között. Az üzenetet lehetetlen nem túlmagyarázni: aki ilyet köt az oldalra a világ iránt érdeklődő ember, aki gyermekkorában sokat nézett tudományos ismeretterjesztő tévéfilmeket. Vállalja múltját és szavazzon ide!

3,23

Adásunkat megszakítjuk

George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok pajkos elnöke, egy beintéssel oldja a feszültséget. Az animgifek új áramlata videóról átültetve.

3,62

Elcsatolt részek

Rögtön a tárgyra térünk: a Trianoni béke területi következményeit ábrázoló történelmi témájú animált gif a múlt évezred végéről származik és mutatja, hogy a technika magvai kis hazánk véráztatta földjében is gyökeret vernek. Kérjük nézzen szívcsakrájába és szavazzon hűen!

2,96

Fekete rózsa

A vérző fekete rózsa az megrázóan rossz animált gifek archivumának alapvető darabja. Egykoron elválasztóelemként szolgált. Meg kell tudni bocsátani. Az élet megy tovább.

1,85

Hedbengelő Beavis

Őőhhöhöhö..hhhhhöhö...né má Beavis, benne vagy a inter-számítógép-nethálózatba'. Őfelsége Kornhólió a kilencvenes évek közepe után körül. Buzdítanék, ha kellene, de nem kell: ez kétségkívül minden idők egyik legjobb animgifje.

3,30

Láng

Jajúristen kigyulladt a monitor? Deviszont: mit ér egy weboldal láng nélkül? Metálos, fantasztikus, és okkult tartalmak jelölésére alkalmas elem, a kulturális gyarapodás idejéből. Köszi ősember, hogy feltaláltad a tüzet. Önérzet és szenvedély, jót szavazni nagy erény.

2,41

Lemezlovas kiscica

A tüneményes kisállat szkreccseléssel szórakoztatja jótevőit, akik cserébe felteszik produkcióját az internetre. De aranyos, szavazzon erre!

2,95

Pörgő oldalak

Webarcheológiai áttekintésünk első lupézandó példánya egy füzetpörgetős animáció ábrázolás. Önreflexív üzenete egyszerű: íme az animáció. Keletkezése a nyolcvanas évek elejére tehető. Aki déja vut vél érezni, vagy fetisizálja az autenticitást, bátorkodjon már most telibe szavazni.

2,24

Svejk

Igen, jól tetszenek látni: ez egy animált söralátét, irodalmi összefüggésekkel. Ha nem tetszenek jól látni, viszont a sört szeretni tetszenek, szavazni ide tetszenek.

3,37

Szerelmeslevelesláda

Az animált gif ragályos alkalmazási kényszerének kortünete volt sokáig az elektronikus levelezési címet takaró "e-mail" gif, amely a minimális boritékolós történettől, a lúdtoll-penna akción, a három dimenziós forgó izén át lehetett megélni. Az itt látható darab az elviselhetőek egyike: nyílt szívű, pozitív életfilozófia, emberi érzelmekkel. Feltétlenül adjon ötöst.

2,27

Szereplőválogatás

Közismert, hogy karatefilmek nézése harcművésszé teszi az embert. A felvételen szereplő fiatalember azonban nem nézett elég karatefilmet. Az optimális hatás érdekében kérjük legalább ötször tekintse meg az esetet és szavazzon belátása szerint.

3,91

Találatszámláló

Figyelje pár másodpercig ezt a veszettül pörgő számlálót, amelyből lelkesedést és vidámságot meríthet! A találatszámláló egy ősidőkről maradt, búvópatakként tovább élő jelenség, amely értelmetlen és felesleges. Jelöltünk a találatszámlálókon tréfálkozik. Üzenete: a gifekkel keményebben bánt a sors, de attól még örökké élnek. Szavazzon az életre!

2,78

Táncosnő

Ez a hölgy először 1994 nyarán táncolt egy malacokkal teli pincében, amíg be nem toppant Duke, Duke Nukem. Az animáció tehát egy lövöldözős játékból származik. A lövöldözős és egyéb játékokból származó apró mozgó motívumok egy egész alcsoportot alkotnak a gifeken belül. Riszpekt.

3,10

Technohalálfej

Ez a fájl az Y2K néven ismert világégést követően került az adatbefőttbe. Bitizotópos elemzés nyomán feltételezzük, hogy a kilencvenes évek derekáról származik. A csodálatos és misztikus három dimenziós ábrázolás nem kevés konnotációt pödör maga köré: a metál-indusztriál-goth és virtuális dróthálós kiberhagyomány konvergenciájának korai jegyei figyelhetők meg. Ugye korántsem véletlen, hogy a neonméregzöld visszaköszön a Mátrixban. Az örök szimbólumok reciklációja nem szégyen, sőt. A halálfej tuti szavazatot érdemel.

2,57

Összetűzés a géppel

Itt látható, hogy a két fázis is elég egy cselekményes történet meglakotásához. Pálcikaembert feldühítette a makacskodó számítástechnikai eszköz, ezért oldalról a monitorra suhint. Kár, hogy nincs hangja. Az artefaktum 2001 májusából származik

2,20

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!