Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Balkezes csimpánzok és a nyelvtan

2004.12.08. 17:00
Megdölt az tudományos a nézet, hogy a jobbkezesség dominanciája összefügg az ember törzsfejlődés során kialakult kivételes nyelvi képességeivel.

A balkezességnek biztos van valamilyen előnye, kell hogy legyen valami ok, ami miatt nem halt ki - vélekedik William Hopkins pszichológus, az Emory egyetem Yerkes főemlőskutató központjának munkatársa.

Tíz emberből egy balkezes. Egyelőre nem sikerült megmagyarázni miért. Vannak tudósok, akik szerint a dolog örökletes, bár nem sikerült megtalálni a megfelelő géneket. Mások szerint a balkezességet az embrionális fejlődés zavara okozza.

A balkezesek hajlamosabbak az autizmusra, a diszlexiára, a skizofréniára, de nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál intelligensebbek és tehetséges zenész válik belőlük.

Kedvenc féltekém

Az idegpályák kereszteződése miatt a jobb kezet a bal agyfélteke irányítja. A nyelvi képességek ugyancsak a bal agyféltekében lakoznak, a tudósok ezért arra következtettek, hogy a nyelv kialakulása összefügg a jobbkezességgel. Ezt az agy műszeres vizsgálatával is sikerült megerősíteniük.

Hopkinst azonban elgondolkodtatta, hogy a csimpánzok kétharmada jobbkezes, de mégsem tudnak beszélni.

A kísérlet során 66 csimpánzt vizsgáltak, amelyek mazsolát szedegettek, miközben mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel figyelték az agyműködésüket.

Az ember szimmetrikusabb

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a csimpánzok kézpreferenciája az agyuk mozgásközpontjainak aszimmetriájától függ. Egy másik vizsgálat megállapította, hogy a csimpánzok agyában erősebbek az aszimmetriák, mint az emberében.

A kutatók mindezekből arra következtettek, hogy a kézhasználat nem függ össze a nyelvi képességekkel. Állítják továbbá balkezesség sokkal régebb óta van jelen, mint az feltételezték: legalább ötmillió éve, amikor eleink és a többi majom útjai az evolúció során szétváltak. A csoport értékelése szerint a balkezesség a társadalmi stigma ellenére azért nem halt, ki mert evolúciós előnyei vannak.

A balkezesek térbeli emlékezete jobb, - mondta Hopkins - ezért talán jobban navigálnak és könnyebben megtalálják az érett gyümölcsöt.