Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Emberkísérletek kezdődnek Szegeden

2006.08.08. 11:51
Egészséges embereken próbálnak ki új gyógyszereket hamarosan Szegeden. Magyarország még mindig népszerű a gyógyszergyárak körében, mert keveset kell fizetni a kísérletre vállalkozóknak, viszont az orvosok jól képzettek. Az országban 10 helyen működik emberkísérletekre alkalmas kórházi osztály, Szegeden 250 millió forintot költenek a feltételek megteremtésére. A vizsgálóhely várhatóan szeptembertől kezdheti meg működését.

Hasonlóan más multinacionális cégekhez, a gyógyszergyárak is az olcsó munkaerőt keresik. Az utóbbi időben ezért a legtöbb úgynevezett egyes fázisú klinikai vizsgálatot Dél-Amerikában, Afrikában, és Ázsiában végzik el - itt ugyanis nagyon keveset kell fizetni az önkénteseknek. "Hiba lenne viszont azt gondolni, hogy a szegényebb országokban trehányabbul végzik el a vizsgálatokat" - mondta az Indexnek Dr. Falkay György, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

"Ha így lenne, az hamar kiderülne, és ezek a gyógyszerek eladhatatlanná válnának. Kelet-Európa, és azon belül különösen Magyarország éppen azért maradhatott népszerű a gyógyszergyárak körében, mert az önkénteseknek itt is viszonylag kevés pénzért vállalják a kísérletet, viszont a kórházak felszereltsége, de főleg az orvosok képzettsége jobb, mint egy harmadik világbeli országban" - tette hozzá a professzor. Hazánkban egyébként évente körülbelül 30-35 alkalommal végeznek gyógyszerkísérletet egészséges embereken.

Nem kell utaztatni

Szegeden azért döntöttek úgy, hogy beindítják a kísérleti laborokat, mert az egyetem különböző intézményeiben rengeteg alapanyagon dolgoznak, amiből később akár gyógyszer is lehet. Ezeket az anyagokat aztán nem kell utaztatni, hanem helyben el lehet indítani a patikák felé vezető úton. Van ugyanakkor egy másik ok is: a gyógyszertesztelés jó üzlet. "Ott vannak például a generikumok. Ezek olyan hatóanyagok, amelyeknek lejárt a szabadalmi védettsége, így azt más cégek is gyárthatják. Viszont, ha egy gyógyszergyár előáll ugyanazzal a termékkel, de más néven kívánja azt piacra dobni, akkor is kell csinálni egy tesztet. Ez, ha úgy tetszik aprómunka, de jó pénzt hoz" - mondta Dr. Lonovics János, orvos-professzor, a kísérleti vizsgálóhelyet kezelő szegedi I. Belklinika tanszékvezetője.

Amikor nem sikerül
Márciusban egy angliai kísérlet során a TGN 1412 munkanevű, fejlesztés alatt álló készítmény hatását akarta kipróbálni londoni önkénteseken az amerikai Parexel International gyógyszerkutató magáncég. Az éles próbának alávetettek mindegyike az első tabletta beszedése után három órával a nyugat-londoni Northwick Park kórház intenzív osztályán feküdt, rettenetes mellékhatásokkal, többszörös szervleállással. Egyikük nem tudott önállóan lélegezni, feje és nyaka a normális méret háromszorosára dagadt, lábai pedig mélylila színűek lettek.

Szegeden a 250 millió forintos uniós pályázati támogatásból felépítettek egy új gyógyszerészeti laboratóriumot (itt először állatoknak adják be a leendő gyógyszereket), és egy olyan kórházi osztályt, ahová befekhetnek az önként vállalkozók. "Egyszerűen újsághirdetést fogunk feladni" - mondta Lonovics professzor. A jelölteket előzetes egészségügyi vizsgálat után választják ki. A tapasztalat nyugaton egyébként az, hogy főleg orvostanhallgató diákok és friss munkanélküliek jelentkeznek ilyen kísérletekre.

Akár baj is lehet

"Általában ezek a kísérletek rendben zajlanak, ami a pácienseknek gondot okozhat, az a mellékhatások kezelése. Nemrég Angliában történt haláleset ilyen kísérlet közben. Talán morbidnak hangzik, de azt kell mondanom, ez benne van a pakliban. Amikor a jelentkező aláírja a nyilatkozatot, akkor vállalja, hogy minden elővigyázatosság ellenére akár baja is eshet" - mondta Falkay György.

Az egyes fázisú vizsgálatokra vállalkozók honoráriumát a kísérletet végző gyógyszergyár állja, a tapasztalatok szerint egy-egy önkéntes 100 és 400 ezer forint közötti összeget szokott kapni a vizsgálatok lezárultával. Az orvosok azt mondták, hogy az ár függ a kísérlet kockázataitól, a beadott szerek mellékhatásaitól és a kísérlet után elvégzendő vizsgálatok hosszától és fájdalmasságától. "Határ a csillagos ég" - mondta Falkay György.

A gyógyszergyárak a vizsgálóhelyet fenntartó intézménynek is fizetnek, külön díjazást kapnak a kísérletet levezénylő orvosok, sőt a felmerülő anyagköltségeket is a megrendelő állja. "Véleményem szerint épp ezért hamar, a szeptemberi várható indulás után néhány évvel, már hasznot is termel majd a beruházás" - mondta Lonovics János professzor. A professzornak igaza lehet: bár jelenleg még zajlik az engedélyeztetési eljárás, egy gyógyszergyár máris jelentkezett: amint lehetséges, azonnal szeretne hozzáfogni a munkához.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft