Emma
9 °C
26 °C

Meghallgatják a bébiklónozásra készülő orvosokat

2001.08.07. 14:27
A klónozással foglalkozó kutatók közül egyesek az etikai kérdéseket sutba dobva már 2002-re ígérik az első genetikailag másolt gyerekeket. Severino Antinori és csapata, illetve a raeliánus szekta által pénzelt Clonaid igazgatónője, Brigitte Boisselier a tudományos élet páriáinak számítanak. Terveik miatt egyaránt kritizálják őket kollégáik, az egyház és a politikusok.
Klóngyerekek
Severino Antinori olasz nőgyógyász és amerikai kollégája, Panayiotis Zavos kedd estére meghívást kapott az amerikai tudományos akadémia washingtoni ülésére, hogy beszámolhassanak hevesen támadott klónprogramjukról. A sci-fi- és ufóhívő kanadai raeliánus szekta ugyancsak azt tervezi, hogy jövőre a Bahamákon berendezett kutatócégük, a Clonaid sikerrel klónoz majd embereket.

Szakértői fórum vizsgálja az orvosok elképzeléseit

Az egynapos amerikai meghallgatás a két orvosnak azt a lehetőséget kínálja, hogy magas rangú szakértői fórum előtt vázolják fel vitatott elképzeléseiket. Antinori és csapata, illetve a Clonaid igazgatónője, Brigitte Boisselier a tudományos élet páriáinak számítanak. Terveik miatt egyaránt kritizálják őket kollégáik, az egyház és a politikusok.

Washingtonban többek közt a klónozott juhot, Dollyt létrehozó skót Ian Wilmut, és Rudolph Jaenisch, a bostoni Whitehead intézet neves biológusának érveire kell majd megfelelniük.

Már kétszáz klónszülő jelentkezett

Antinori a bizottságot már előzetesen biztosította az előadásával várható látványos leleplezésekről, és örömét fejezte ki a világ fantasztikus érdeklődése miatt. A Daily Mailnek adott interjújában elmondta: a klónozási kísérletekhez már kiválasztott 200 párt, akiket ingyenesen fognak kezelni.

A szekta a Legfelsőbb Bírósághoz fordul
A raeliánusok vezére
A raeliánus szekta az USA Legfelsőbb Bíróságához fordul, hogy a minap meghozott törvény ellenére ne legyen tilos az országban az emberklónozás. A szekta vezetője, a francia Claude Vorilhon, más néven Rael már öt tudóst foglalkoztat e célból, és a műszaki feltételek is adottak. Brigitte Boisselier, a raeliánus szekta püspöknője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak márciusban nyilatkozva elmondta, az embriók kihordására jelentkező nők megtermékenyítése küszöbön áll. Egy ember klónozása 200-500 ezer dollárba kerül. A raeliánusok is meghívást kaptak az akadémiai meghallgatásra. Valószínűsíthető, hogy ismét arra kötelezik őket, hogy hagyjanak fel a klónkísérletekkel.

A Claude Vorilhon által alapított vallás alapja, hogy a teremtést földönkívüliek végezték laboratóriumban. A raeliánusoknak nincsenek etikai fenntartásai. Rael úgy nyilatkozott, az etika minden formáját elvetik, és amit elutasít a pápa, azt jó dolognak tartják. Amint lehet, szupermodellekből élő szexbabákat klónoznak, mint valami élő guminőt. Olyan lényt, ami kívülről teljesen úgy fest, mint egy ember, de akarat, fájdalomérzet és személyiség nélkül vegetál.

A bébik klónozása nem nehéz művelet, pusztán módszer a férfi termékenység megkerülésére, állította Antinori egy márciusi meghallgatáson Rómában. Az olasz kutató a Sunday Timesnak akkor azt nyilatkozta, hogy a start novemberben lehet. Mivel egyre több ország tiltja meg az emberi embriók klónozását, Antinori azt mérlegeli, a kísérleteit egy nemzetközi vizeken ringatózó hajón végzi el.

Kollégája és munkatársa, az amerikai Panayiotis Zavos bejelentette, hogy kedden az amerikai bizottság előtt egészen pontosan beszámolnak arról, milyen módszert fognak követni. Mostanáig csak igen kevés részlet ismert, de ezekből a szakértők már látni vélik, hogy Antinori és Zavis rendelkeznek a megfelelő technológiai eszközökkel.

Apjuk bőrsejtjéből születnek a klóngyermekek

A legújabb sajtóhírek szerint Antinori a terméketlen férfiak kezéről venne bőrsejteket, és eltávolítaná a sejtmagot. Ezt az örökítőanyagot Dolly esetében is alkalmazott eljárás során egy sejtmagjától megfosztott petesejtbe fecskendezik, és elektronikus stimuláció útján összeolvasztják vele.

Az ebből keletkező embriót az olasz kutató és kollégái a mesterséges megtermékenyítésekhez hasonlóan beültetnék a nő méhébe.

Cáfolják a Frankenstein-vádakat

Azon felvetés ellen, hogy torzszülött gyermekek vagy akár szörnyetegek is világot láthatnak, vehemensen tiltakozik Antinori, Zavos és izraeli kollégájuk, Avi Ben Abraham. A meghallgatásuk előtt azt hangoztatták, a beavatkozás kockázatai nem magasabbak, mint a művi megtermékenyítés esetében.

Ian Wilmut Dolly

Mindenesetre az tény, hogy a klónozás úttörőjének, Ian Wilmutnak csak a 277. próbálkozásra sikerült elérni, hogy Dolly ne pusztuljon el a megszületése előtt. Az edinburgh-i Roslin Institute további állatkísérletei azt mutatták, hogy a klónozott embriók 98 százalékát kiveti magából az anyaméh, és a legtöbb kihordott klón is súlyos torzulásoktól szenved, vagy teljes szervei hiányoznak.

Magyar reagálások
Arnold Iván bioetikus a távirati irodának nyilatkozva hangsúlyozta: a klasszikus bioetikai alapelvekkel teljes mértékben ellentétes az embrióklónozás és a nemzetközi bioetikai fórumok is elutasítanak minden ilyen eljárást. Az állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a klónozott egyedek kevésbé életképesek, és rövidebb ideig élnek, mint a normális úton született társaik.

Urbancsek János egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika asszisztált reprodukciós osztályának vezetője kijelentette: a nemzetközi szakmai grémiumok elfogadhatatlannak tartják a szaporodási célú klónozást. Mint elmondta, egyedül a terápiás célú klónozás elfogadott, amelynek alkalmával bizonyos betegségek - például a Parkinson-kór - gyógyítására szöveteket hoznak létre mesterséges úton. A meddőség kezelésére számos megoldás létezik - mint például a szervezeten kívüli megtermékenyítés és a mikroinjekciós eljárás -, a teljesen meddő párok aránya pedig csaknem nulla.