Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Klónozott malacok születtek

2001.04.11. 21:03
Megszülettek a világ első klónozott malacai - jelentette be szerdai közleményében a PPL Therapeutics, ugyanaz a skót vállalat, amely Dolly bárányt klónozta. A világon első alkalommal e cég tudósai külső genetikai jelzőt juttattak az öt malac mindegyikének DNS-állományába. A tavaly bejelentett malacklónozáshoz képest az újdonság az, hogy a kis emlősök ezúttal genetikailag módosított sejtekből kiindulva jöttek létre.
A skót kutatók munkája előrevetíti a tudomány jövőjét: elképzelhető, hogy hamarosan génsebészeti beavatkozással előállított (transzgenikus) disznószervekkel segíthetnek szervátültetésre váró betegeken.

Az első, genetikailag módosított sejtekből klónozott malacok
fotó: EPA
A szervátültetésnél a legnagyobb problémát mindig az okozza, hogy az emberi szervezet nem fogadja be könnyen az átültetett szervet, és a fertőzés veszélye is számottevő. Ezt elkerülendő a kutatók steril körülmények között tenyésztett disznókkal, illetve laboratóriumi "lombikmalacokkal" próbálkoznak.

A génmanipulált malacoknak az a legnagyobb előnyük, hogy a génsebészek emberi géneket tudnak beültetni a születendő egyedek DNS-láncolatába, s ez nagyban elősegíti, hogy az emberi szervezethez még inkább hasonló felépítettség malacok szülessenek. (Bármennyire meglepő, az ember és a malac között jelentős fiziológiai hasonlósságok mutathatók ki.) Felmérések szerint az emberek erkölcsileg is elfogadhatóbbnak tartják "transzgenikus" disznók szerveinek emberekbe való beültetését, mint például majmokét.

Alan Colman, a PPL tudományos kutatásért felelős igazgatója szerint a génmanipulált kismalacok születéséhez kapcsolódó tudományos kísérletek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a skót vállalat olyan "transzgenikus" disznókat hozzon létre, amelyeknek veséje, szíve, illetve egyéb szervei átültethetők lennének emberekbe is. Colman szerint a laboratóriumi kísérletek négy-öt éven belül elkezdődhetnek.

A sikeres próbák ellenére számos kutató aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a génmanipulált disznók szerveinek transzplantációja esetén az emberi szervezet állati vírusokkal fertőződhet.