Piroska
-2 °C
5 °C

Eretnek vésetet fejtettek a kódtörők

2004.11.26. 16:10
Az elmúlt századokban brit teológusok, történészek és tudósok, köztük Charles Darwin próbálták megfejteni a Staffordshire grófságban 250 éve kőbe vésett felirat jelentését. A legendás brit kódtörő központ, a Bletchley Park idén nyáron veselkedett neki a feladatnak.
Lichfield grófjainak ősi lakhelyén, Shugborough Hallban a birtokon szétszórt nyolc emlékmű közül az egyik talapzatára különös szöveget véstek egykor. A legenda szerint a szöveg a Szent Grál rejtekhelyére való utalást tartalmaz.

Az 1748 körül emelt titokzatos Shepherd's Monument (a juhász szobra) Nicolas Poussin francia festő egyik képének tükrözött domborművi másolata. A talapzatra vésett D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. feliratot pedig eddig még senkinek nem sikerült megfejtenie.

Megtagadja

A jelek szerint viszont egy névtelenséget kérő amerikai kutató jutott legközelebb a rejtély megfejtéséhez. A válasz szerinte a "Jesus (As Deity) Defy" azaz "Jézus (isteni voltának) tagadása" lehet. Az üzenetet szerinte a Priory of Sion 18. századi keresztény szekta (mások szerint titkos szabadkőműves társaság) hagyta hátra.

A csoportnak a korabeli Angliában titokban kellett tartania eretnekségnek számító nézeteit. A megfejtési kísérlet csalódást kelthet azokban, akik a Szent Grálhoz vezető jelet keresik a feliratban.

Festegetett a nagymester

Shugborough Hall titkát kutatóknak viszont nem kell feladniuk minden reményt. A Szent Grál őrzésével megbízott templomos lovagrend szellemi örököse ugyanis éppen a Priory of Sion volt.

A feliratot megfejteni vélő kutató, aki állítása szerint hagyományos kódtörési technikákat alkalmazott, először a "Jesus H Defy" (Jézus H tagadása) eredményre jutott.

Szerinte a "H" viszont Krisztust jelent, ennek fordítása pedig "mint istenséget" lehetne. Ez az üzenetnek az uralkodó keresztény normákkal dacoló értelmet ad. Az új elméletet megerősíti, hogy a közvélekedés szerint Nicolas Poussin a keresztes lovagrend nagymestere volt.

Nem menekül a Szent Grál

A Shugborough-i rejtély kibogozását hat hónappal ezelőtt kezdték meg a Bletchley Park aktív és veterán kódfejtői. Az erről szóló hírek viszont a világ minden táján munkára sarkallták a rejtjeltörő szakértőket. Az így született megoldások készítői a feliratban numerológiához, ufókhoz, Nostradamushoz, sőt régi szeretőkhöz köthető titkos üzenetet láttak.

A Shugborough birtok igazgatója, Richard Kemp meggyőződése viszont, hogy az új elmélet újabb kapcsolatot jelent a Szent Grálhoz. Az előző ilyen utalást Poussin egy festményében látták. A képen a birtokot egykor működtető Anson családot örökítették meg, akik alighanem érdeklődtek a Szent Grál iránt.

Alapos, de nem meggyőző

Oliver és Sheila Lawn, akik a második világháborúban kódfejtőként dolgoztak, viszont nem dicséri agyba-főbe a "Jesus H Defy" megfejtést. Oliver Lawn szerint nem túlságosan meggyőző ez az üzenet, bár aki erre az eredményre jutott, alaposabb munkát végzett, mint a többi próbálkozó.

A megoldás készítője emellett találgatásra is hagyatkozott, viszont hűen követte a történelmi utalásokat, jelentette ki Oliver Lawn. Sheila Lawn viszont romantikus magyarázatot sejt a titkos jelek háttérben. Szerinte halálosan szerelmes özvegyember készíthette a feliratot.