Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Sok műanyagot nyelnek az albatroszok

2009.11.04. 11:00 Módosítva: 2009-11-04 11:03:45
Hawaii kutatók megállapították, hogy milyen drámai hatással van a tengerben úszkáló műanyag az albatroszok táplálkozására.

A kutatók a Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis) két kolóniáját hasonlították össze. Az egyik Oahu szigetén, Honolulu mellett, a másik onnan több mint kétezer kilométerre, a Kure-atollon fészkel. A Kure-atoll albatroszai csaknem tízszer annyi szemetet fogyasztottak, mint oahui társaik – közölte Lindsay Young zoológus. A két albatroszkolónia nyomkövetési adatai kimutatták, hogy a kurei madarak párzási időben a Csendes-óceán északi részén, egy Japánhoz közeli szemétfolt térségében tartózkodtak, míg a másik telep madarai a Hawaii és az Egyesült Államok nyugati partja között elhelyezkedő, keletebbre levő szemétfolthoz voltak közelebb.

A kutatók ijesztőnek nevezték eredményeiket. A műanyagdarabkák vizsgálatakor kiderült, hogy a többet nyelő csapat szinte kizárólag ázsiai írásjelekkel borított „menüt” fogyasztott. Az oahui madarak esetében nem derült fény a műanyagok eredetére – írja a Der Standard a PLoS One című folyóiratban publikált cikkre hivatkozva. Az egyik albatrosz még egy egész testápolós tubust is lenyelt, majd kiöklendezte fiókájának.

Évente tengeri madarak ezrei pusztulnak el azért, mert műanyagdarabkákat esznek meg, amelyek végül elzárják a beleiket vagy megmérgezik őket. A cikk arra is rávilágít, hogy az emberek által a szárazföldön megtermelt szemét a tengerbe kerülve több ezer kilométerrel odébb komoly gondokat okozhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!