Albin
0 °C
10 °C

Anglia lassan egzotikus állatparadicsom

2010.06.22. 08:14
Nagy-Britannia lassan kezd egzotikus állatparadicsommá válni: van ahol törpekenguruk bukkannak fel az angol mezőkön, van ahol brazil földi malacok, és skorpiókért sem kell messzire menni.

Ezek az egzotikus állatok szabadon élnek és vadon: a maguk erejéből eresztettek gyökeret a számukra nem éppen őshonos vidéken. Elsősorban a legmelegebb részen, Délkelet-Angliában szaporodtak el egzotikus állatok. A törpepapagáj-populáció már 30-50 ezer közötti. Sárgafarkú skorpióból 13 ezer körüli a létszám. Őseiket feltehetően másfél évszázada hozták akaratlanul kereskedőhajók a brit partokra.

A szibériai mókus nem meleg égtájról érkezett, de szintén szépen szaporodik – kolóniája már ezer fős –, miután az 1970-es években néhányan szélnek eresztették kedvencüket. Brazil földi malacból még csak tíz példány szaladgál vadon, Cumbria erdeiben élnek. Akad viszont vagy ezer olyan vadkan, mely francia és svéd földről érkezett valahogy Angliába.

Van még a brit vadonban vagy félszáz nagyobb vadmacska, ugyanennyi törpekenguru, legalább húsz aligátorteknős. Az egyik legérdekesebb bevándorló a mosómedve. A múlt héten piranhát fogott egy horgász, több ezer kilométerre a vérszomjáról hírhedt ragadozó hal dél-amerikai otthonától. Feltehetően valakinek kinőtte az akváriumát, az illető pedig egy halastóba szabadította.

A brit környezetvédelmi ügynökség nyomatékkal hangsúlyozza, hogy súlyos károkat okozhatnak, akik egzotikus állatokat és növényeket engednek szabadon a brit természetben – adta hírül a Daily Telegraph.