Gyula
8 °C
21 °C

Radioaktív víz jutott az óceánba

2011.12.05. 13:10

Friss radioaktív víz került az óceánba a sérült japán fukusimai atomerőmű egyik blokkjából az erőművet üzemeltető Tepco jelentése szerint. A szivárgást a baleset óta tartó takarítási munkák során észlelték. Nem ez az első eset, hogy nukleáris anyag jutott a közeli vizekbe, a balesetet szenvedett erőműböl áprilisban is szivárgott radioaktív anyagokat tartalmazó víz.

A Tepco már keresi a szombaton felfedezett szivárgás okát. A probléma valahol a szennyezett vízet tisztító rendszer közelében keletkezett. Eddig 45 tonnányi vizben mutattak ki radioaktív részecskéket. A területen homokzsákokat helyeztek el, hogy megakadályozzák a további szennyezést.

Jód, cézium és stroncium

Az atomerőmű rendszerében használt víz nagy része az épületen belül maradt, de körülbelül 300 liter víz bejutott egy óceánba vezető csatornába. A víz radioaktív jódot és céziumot tartalmazott, de ennek mértéke a Tepco szerint ugyanolyan, vagy csak egy kicsivel magasabb, mint az ocean vizében – legalábbis az erőmű környékén.

A vízben valószínűleg voltak olyan káros anyagok is, mint a stroncium, ami csontrákot okozhat. Akár két-három hétig is eltarthat annak pontos megállapítása, hogy ebből az anyagból mennyi volt a vízben, ha volt egyáltalán.