Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kikelt az ENSZ szakértője a bioüzemanyag-termelés ellen

2008.04.14. 16:16
A bioüzemanyagok nagyarányú termelése bűntény az emberiség ellen, mert emiatt is drágulnak az élelmiszerek, mondta az ENSZ különleges élelmezési jogi jelentéstevője, Jean Ziegler hétfői rádiónyilatkozatában.

Ziegler felhívta a Nemzetközi Valutaalapot, hogy változtasson mezőgazdasági támogatási politikáján, és szüntesse meg azt a gyakorlatot, hogy kizárólag az adósságcsökkentési célú vállalkozásokat támogatja. Ziegler szerint a bioüzemanyagok nagyarányú termelése növeli az élelmiszerek árát. A szakértő bírálta az Európai Unió afrikai élelmiszerdömpingjét is. "Az EU az európai élelmiszer-felesleg afrikai exportját finanszírozza, fél- vagy harmadáron értékesítik az élelmiszert Afrikában, ez tönkreteszi a földrész mezőgazdaságát" – fogalmazott Ziegler. A Libération című francia lapnak nyilatkozva az ENSZ-felelős arra figyelmeztetett, hogy a világon hosszú időre állandósulni fognak a lázongások és a konfliktusok az élelmiszerek drágulása és az élelmiszerhiány miatt.

A német Foodwatch fogyasztóvédelmi szövetség vezetője, Thilo Bode egy szintén hétfői tévényilatkozatában szintén elítélte azt, amit ő "a fejlett országok gyilkos kereskedelempolitikájának" nevezett. "Más energiapolitikára van szükségünk. Nem tölthetjük meg az energiatárolóinkat az éhezők rovására" – mondta Bode.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése miatt 2020-ig az EU 20 százalékra akarja növelni a megújítható energiaforrások arányát az energiamérlegben, és az üzemanyag-felhasználásban 10 százalékra akarja növelni a bioüzemanyagok arányát.