Rendőrök oszlatták fel a paksi fűtőelem-import elleni tüntetést

2003.03.13. 16:36
A rendőrség feloszlatta azt a tüntetést, amelyet az Ekozascsita (Ökovédelem) orosz környezetvédő mozgalom rendezett csütörtökön a moszkvai magyar nagykövetség épülete előtt, a paksi atomerőmű használt fűtőelemeinek oroszországi importja ellen tiltakozva.
A rendőrség azzal indokolta a beavatkozást, hogy a mintegy 20 demonstráló nem rendelkezett engedéllyel a tiltakozó akcióra. Komoly atrocitás nem történt: a rendőrök mikrobuszba ültettek és igazoltattak 15 tüntetőt, akik a felszólításra nem hagyták el demonstráció helyszínét, hanem leültek a külképviselet előtt. Azt nem akadályozták meg a hatóságok, hogy a demonstrálók nyilatkozzanak a jelen lévő televíziós társaságoknak. A határozott rendőri fellépésben közrejátszhatott, hogy a követség csütörtökön tartja fogadását a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

A nagykövetnek panaszkodtak

Kontra Ferenc moszkvai magyar nagykövet a külképviselet épületében fogadta a tüntetők képviselőit. A diplomata elmondása szerint tartalmas beszélgetést folytatott a környezetvédőkkel, és felajánlotta, hogy aggodalmaikat továbbítja a magyar hatóságok felé. A diplomata közlése szerint a tiltakozók elsősorban az oroszországi környezetvédelem és a civil mozgalmak rossz helyzetére panaszkodtak.

Az Ekozascsita tagjai elmondásuk szerint magyar környezetvédőktől értesültek arról, hogy az orosz atomenergia-ügyi minisztérium és a paksi atomerőmű március folyamán egyeztetni fog a fűtőelemek importjáról. Erről 1997-ben született kétoldalú megállapodás, a szerződést viszont az orosz legfelsőbb bíróság tavaly megsemmisítette. Ennek egyik indoka az volt, hogy az orosz fél mintegy 400 dollárt kapott egy kilogramm atomhulladék feldolgozásáért, ami csak fele a világpiaci árnak.

Jogvita

A másik kifogás szerint a szerződés - az orosz jogszabályi előírások ellenére - nem tartalmazta, hogy Magyarország visszafogadja a feldolgozott nukleáris elemeket. A magyar fél viszont azzal érvelt a döntés után, hogy nincs módja a feldogozott fűtőelemek tárolására.

Az orosz környezetvédők akkor is leszögezték, hogy akciójuk nem Magyarország ellen irányul, hanem az oroszországi nukleáris import tilalmát akarják elérni, beleértve Vlagyimir Putyin orosz elnök sokat bírált, 2001-ben hozott ez irányú rendeletének visszavonását. Elmondásuk szerint azért a Pakssal kötött szerződést támadták meg a bíróságon, mert az még az általuk kritizált létező jogszabályoknak sem felelt meg. Az orosz atomügyi tárca, illetve vállalatai egyébként többek között Ukrajnával, Finnországgal, Szlovákiával és Bulgáriával kötöttek ilyen szerződést.

Rosszabb, mint Csernobil

Az Ekozascsita csütörtöki közleménye szerint a Cseljabinszki területen lévő Majak gyárat - az egyetlen oroszországi fűtőelem-feldolgozót - az ENSZ illetékesei a világ legszennyezettebb ipartelepei közé sorolják. A környezetvédők adatai értelmében a gyár fennállása óta a kibocsátott nukleáris szennyezés mintegy húszszorosa annak, ami a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája során a levegőbe került, a környezetben pedig legalább 500-600 millió dollárnyi kár keletkezett.

Mindez - mondják a környezetvédők - cáfolja, hogy Oroszországnak jelentős anyagi hasznot hoz a nukleáris import, a lakosság egészségét fenyegető veszélyekről már nem is beszélve. Az Ekozascsita amiatt is aggódik, hogy a fűtőelemeket vasúton szállítják Cseljabinszkba, mert szerintük nem zárható ki, hogy a szállítmányok terroristák célpontjaivá válhatnak.  • Csok