Emma
-2 °C
6 °C

Szigorúbban büntetnék az állatkínzást

2003.06.26. 16:00
A jövő hét elején nyújtják be és a parlament szeptemberben fogadhatja el a szabad demokrata Gusztos Péter és Hankó Faragó Miklós törvénymódosítását, amely az állatkínzások jelenleginél szigorúbb büntetését tenné lehetővé. Állatvédő szervezetek és magánszemélyek is törvénymódosítást követeltek, miután Fadd-Domboriban a múlt héten biztonsági őrök halálra kínoztak egy kutyát. Az állatot autója után kötő őr drágán kiképzett rottweilerét féltette a kistermetű kóbor kutyától.
Gusztos Péter csütörtökön, a Parlament előtt számos kutya társaságában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fadd-dombori eset meglehetősen felkavarta az embereket Magyarországon. Mint mondta, nagyon sokan változásokat követelnek a miniszterelnöknél, a minisztereknél és a képviselőknél.

Szigorítanának

Forrás: FAUNA Állatvédő Egyesület
Azok, akik halálra kínozták a kutyát, a hatályos szabályok szerint 50 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal büntethetők. Gusztos Péter megjegyezte: Hankó Faragó Miklós az állatvédelmi törvény módosításakor korábban már felvetette, hogy az állatkínzásnak a Büntető törvénykönyvbe kellene bekerülnie.

A képviselői indítvány részleteiről szólva Gusztos elmondta: az orvvadászokra és az állatviadalokra vonatkozóan is változtatásokat javasolnak. A kormánypárti képviselő reményei szerint javaslatuk elnyeri a kormány és az ellenzéki képviselők támogatását is - tudósított az MTI.

Autó után kötötték

Mint már korábban írtuk, a múlt héten három biztonsági őr kínozta halálra a kutyát Fadd-Domboriban. Az állatot néhány nappal korábban a Tolna megyei üdülőfalu egyik kikötőjének vezetője fogadta be. Egy közeli cég biztonsági őreit azonban zavarta a kutya jelenléte. Emiatt először riasztópisztollyal lőttek rá, majd egyikük az autója után kötötte és mintegy 100 méteren át maga után húzta. Az állatról több helyen csontig lejött a hús és a bőr, a kutyát ezért már az állatkórházi kezelés sem tudta megmenteni, négy nap szenvedés után elpusztult.

A kikötő vezetője feljelentést tett az állatvédőknél valamint a Vagyonőri Kamara Országos Szervezeténél. Az állatkínzásnak a kikötő néhány alkalmazottja is szemtanúja volt, ám ők nem tettek semmit annak megakadályozására. Őket ezért a kikötő vezetője elbocsátotta.

Rottweilerjét féltette

K. József, a kutyát megkínzó biztonsági őr a Magyar Hírlapnak elmondta, megbánta tettét, melyre maga sem talál magyarázatot. Az őr szerint "elborult az agya", mert a kiskutya összeverekedett rottweilerével. Azért kötötte az autó után, hogy a kutya ne tehessen kárt drágán kiképzett fajkutyájában.

Víz nélkül, megláncolva

Forrás: FAUNA Állatvédő Egyesület
A Tolna megyei állatvédők szerint a biztonsági őr saját kutyájával sem bánt emberségesen: három méteres láncon tartja a számára "drága" rottweilert Fadd-Domboriban. "Amikor ott jártunk, a kutya előtt nem volt víz a közel 40 fok melegben. A kutya láthatóan szenvedett a láncon" - mondták el a Zöld Magazinnak.

A szemtanúk szerint a később halálra kínzott kutya odament a rottweilerhez. A kutyák elkezdtek barátkozni, mert unatkoztak. Semmilyen verekedés nem volt, a kiskutya egyszerűen belekeveredett a rottweiler láncába - állítják az állatvédők.

A kóbor kutya sokkal rosszabb fizikai állapotban volt, mint az őrkutya, így nehezen tudjuk elképzelni, hogy a megtermett rottweilerre veszélyt jelentett volna - mondták az állatvédők. A megkínzott kutyát etető dolgozók és a szekszárdi állatklinika orvosa is azt állítja , hogy a kutya rendkívül békés természetű és jóindulatú volt.

Nem megoldás az önbíráskodás

Gusztos Péter elmondta, hogy információi szerint többen Fadd-Domboriba akarnak utazni, hogy "személyesen szolgáltassanak igazságot" a kutyát halálra kínzó emberekkel szemben. "Nem szabad lemenni Fadd-Domboriba igazságot szolgáltatni" - jelentette ki a képviselő. "Azt kérem valamennyi állatbaráttól, ne gondolják azt, hogy a személyes igazságszolgáltatásnak helye lehet" - szögezte le.