Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lefényképezték a kihaltnak hitt vadmacskát

2003.08.15. 15:47
A gyakorlatilag kihaltnak tekintett borneói vadmacska (Catopuma badia) vadon élő példányait sikerült filmen megörökíteni, jelentették be csütörtökön malajziai kutatók. Az igen ritka faj utolsó példányát 1992-ben látták.
"Felfedeztünk egy fajt, amelyet kihaltnak hittek Borneó szigetén" nyilatkozta telefonon Malajzia keleti részéből Mohd Azlan, aki a Malaysia Sarawak egyetem és az állami erdészeti hivatal megbízásából kutatási projektet vezet a térségben.

A borneói vadmacska egy jól megtermett házimacska méreteivel rendelkezik, viszont rendkívül hosszú a farka. A lencsére kapott példány nappal botlott egy rejtett kamera kioldó zsinórjába, még július 27-én. Az adott területet két hónapon keresztül figyelték.

Két hónap - egy fénykép

Mohd Azlan arról híres, hogy kamera-csapdákkal korábban a Maláj-félszigeten sikerült tigriseket megörökítenie. A kutató szerint a ritka vadmacskából legfeljebb néhány lehet a vizsgált Lanjak-Entimau vadvédelmi körzet területén.

"A kamerás nyomkövetés két hónapja alatt egyetlen fényképet sikerült produkálni. Ez annyit tesz, hogy a populáció igen alacsony lehet" - idézte a Yahoo a maláj kutató szavait.

Lezárt terület

Az adott vadvédelmi körzet trópusi esőerdő, és zárt a civil látogatók előtt. Egy szomszédos parkban, az indonéz Kalimantan tartománnyal határos területen orangutánok, borneói gibbonok és több száz különleges fafaj képviselői élnek.

A maláj kutató elmondta, hogy a projekt nemzetközi támogatóktól kér segítséget az eltűntnek hitt macskafaj további tanulmányozásához. A vadmacska példányait eddig mindössze hét alkalommal látták, utoljára 1992-ben.