Ezer új fajt adott a Mekong vidéke

2008.12.15. 16:50
Tíz év alatt több mint ezer új növény- és állatfajt fedeztek fel a délkelet-ázsiai Mekong folyó vidékén.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hétfőn Frankfurtban bemutatott albuma összesen 1068 új fajt sorol fel, amiket a Mekong mentén fedeztek fel 1997 és 2007 között. Köztük van például a Vietnami-hegységben őshonos csíkos nyúl és a laoszi szirti patkánynak nevezett négylábú rágcsálófaj, ami úgy néz ki, mint egy mókus-patkány keverék. Az állat 2005-ben bukkant fel először - ínyencfalatként, grillen sütve egy laoszi piacon. Azóta természetes környezetében is sikerült a nyomára bukkanni, pedig a tudósok korábban úgy tartották, hogy a faj 11 millió éve eltűnt a Föld színéről.

09

A 4500 kilométer hosszú Mekong a tizedik leghosszabb folyó a világon. Senki sem gondolta volna, hogy ilyen elképesztő mennyiségű ismeretlen élőlénynek biztosít otthont - mondta Peter Obrdlik, a WWF munkatársa. Az utóbbi tíz évben felfedezett fajok közül 519 növény, 279 hal, 88 pók, 88 béka, 22 kígyó – például egy zölden világító kígyófaj, amelyről 2002-ben készült az első tudományos feljegyzés –, és 15 emlős.

Az egyik leglátványosabb új faj a testéből ciánt kiválasztó rózsaszín százlábú (Desmomyxtes purpurosea). A Thaiföld északi részén élő ízeltlábú hét centiméter hosszú és 88 lába van. Mérgező, és rikító színével is igyekszik elriasztani az ellenségeit, patkányok és mókusok mégis szívesen fogyasztják. Pontos élőhelyét a thai biológusok nem hajlandók elárulni, mert attól tartanak, hogy a gyűjtők azonnal elkezdenének vadászni rá.

A Mekong hat országot szel át, a Tibeti-fennsíkról indul, határfolyó Mianmar, Laosz és Thaiföld között, majd Kambodzsán és Vietnamon keresztül vezet az útja és beleömlik a Kínai-tengerbe. A WWF szerint a folyó vidékén egyre nagyobb sebeket ejt a rablógazdálkodás. A délkelet-ázsiai térségben évente 2,7 millió hektárról irtják ki az erdőt, a Mekongon pedig a tervek szerint összesen 150 vízerőművet építenek. A természetvédelmi szervezet szerint 600 ezer négyzetkilométeres védett terület kijelölésére van szükség, különben számos faj kihalhat, még mielőtt felfedezik - mondta Peter Obrdlik az album bemutatóján.



  • Hírek
  • Hírek