Zoltán
-4 °C
9 °C

Eltitkolt üzemzavar a mohi erőműben?

2003.05.15. 12:13
A Greenpeace szerint április végén üzemzavar volt a mohi erőműben, mely során néhány munkás a megengedettnél nagyobb sugárterhelést kapott. A környezetvédők szerint a reaktorszigetelés megrongálódása miatt bekövetkezett üzemzavart az erőmű vezetői eltitkolták. Az erőmű illetékesei nem nyilatkoznak, a magyar hatóságot nem tájékoztatták az esetről.
A Greenpeace gyanúja szerint eltitkolt üzemzavar volt áprilisban a magyar határhoz közel eső mohi atomerőműben Szlovákiában. A környezetvédelmi világszervezet szakértői azt gyanítják, hogy április 25-én az erőmű első blokkjában a reaktor szigetelésének megrongálódása miatt néhány ott dolgozó ember a megengedettnél nagyobb, úgynevezett éves sugárdózist kapott. Az egyes reaktort hibás működés miatt leállították, és átvizsgálták. Gyanították, hogy nem tökéletes a reaktor szigetelése, ám ennek ellenére beindították - áll a Greenpeace közleményében. Két órával később a hibás reaktort ismét leállították, és a meghibásodást üzemzavarnak minősítették.

"Azon tájékoztatás szerint, melyet közvetlenül a muhi atomerőműtől kaptunk, az erőmű személyzete a vizsgálat eredeti befejezési időpontja és a reaktor beindítása mellett döntött, feltehetőleg azért, hogy megkapják az ezért járó prémiumot. Ezzel azonban az erőmű kockázatmentes működést veszélyeztették és veszélybe sodorták a lakosságot." - fejtette ki Lubica Trubiniova, a Greenpeace szlovákiai nukleáris kampányosa.

Nem tájékoztatnak

Sem a mohi erőmű illetékesei, sem a szlovák hatóságok nem tájékoztatták a magyar hatóságokat a mohi erőműben történtekről - mondta el kérdésünkre Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal műszaki főosztályvezetője. Mint mondta, a szomszédos országok atomenergia-hivatalait csak olyan esetben szokták tájékoztatni, ha a probléma olyan súlyos, hogy a környező országokat is érintheti.

Információt kérnek

A mostani mohi esetről az atomenergia-hivatal is csak a sajtóból értesült, de ezúttal hivatalos tájékoztatást kérnek a szlovák társintézménytől. A magyarországi atomenergia-hivatal az elmúlt évek során csak néhány esetben kapott értesítést külföldi hatóságoktól, és ezek - Csernobil kivételével - nem reaktorbalesetek, hanem sugárzóanyaggal kapcsolatos balesetek voltak, mondta el Lux Iván.

A mohi atomerőmű a jelek szerint belső ügyének tekinti az üzemzavart, ám ha valóban a reaktor szigetelése rongálódott meg, az elég komoly probléma, melyről tájékoztatást kell nyújtaniuk - mondta el az Indexnek Ámon Ada, az Energia Klub képviselője. "Megint azzal szembesülünk, hogy egyesek felülbírálják a társadalom információhoz való jogát, ez történt Pakson is. Kérdéses az is, hogy a magyar és nemzetközi hatóságok kaptak-e megfelelő tájékoztatást, hiszen ezt hatályos egyezmények írják elő" - fogalmazott Ámon Ada.

Veszélyes

Az Energia Klub azóta tiltakozik a mohi erőmű megépítése ellen, mióta ennek ötlete felmerült. Ámon Ada szerint a szlovák energetikai rendszerben nem volt szükség az erőműre, mely főleg exportra termel. Az Energia Klub szerint minél hamarabb át kellene térni az atomerőművek nélküli energiatermelésre, mivel nemcsak üzemeltetésük hordoz magában óriási kockázatot, de a melléktermékek is igen veszélyesek. A mohi erőmű mintegy 80 kilométerre van Budapesttől, és az uralkodó szélirány a magyar főváros felé irányul - mondta el Ámon Ada.

Régóta épül

A mohi erőmű ugyanolyan orosz típusú, mint a paksi, ám mivel később épült, némileg korszerűbb annál, és műszerezettsége is jobb, mondta el Lux Iván. Az erőmű építését 1983-ban kezdték, négy VVER 440/V-213 típusú blokkot terveztek bele. Építése 1991-ben forráshiány miatt leállt, Csehország és Szlovákia 1993-as szétválása után pedig a szlovák fél építette tovább. A négy tervezett blokkból kettő készült el 2000 novemberére, tavaly június óta pedig tesztüzemben működnek a reaktorok. Az erőműben a tesztelés kezdete óta számos - nem nukleáris - meghibásodást jelentettek. Az osztrák határtól mindössze 120 kilométerre fekvő erőmű működtetése ellen gyakori az osztrák tiltakozás.