Bernadett
0 °C
4 °C

Pakson beüzemelték az új neutronfluxus-mérőt

2003.06.10. 16:27
Csütörtökre várhatók az ajánlatok a paksi atomerőműben történt üzemzavar elhárítására. Az elmúlt napokban kipróbálták a frissen beszerzett neutronfluxus-mérőt, amelyre a kamerás vizsgálathoz van szükség. Az erőmű szakszervezetei szerint a politika bizonyos körei és a sajtó egy része felelős az erőmű presztízsének folyamatos rombolásáért.
A paksi atomerőműben bekövetkezett áprilisi üzemzavar elhárítására szóló ajánlatokat várhatóan csütörtökön nyújtja be az orosz TVEL, illetőleg az üzemzavart okozó Framatome ANP cég, ezután szakmai fórumokon értékelik ki a két cég elképzeléseit, mondta Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű keddi sajtótájékoztatóján.

Kamerás vizsgálat

Neutronok, maghasadás
A maghasadást 1939-ben fedezte fel Hahn, Strassman és Meitner: azt találták, hogy neutronsugárzás hatására az uránatom magja két közepes méretű magra esik szét. Később kimutatták, hogy elméletileg minden atommag elhasadhat, de a gyakorlatban csak néhány urán- és plutóniumizotóp esetében jön létre könnyen a hasadás (neutronok segítségével). Ezek az izotópok ráadásul energetikailag kedvezőbb állapotba jutnak a hasadás során, tehát több energia szabadul fel, mint amennyi a hasításhoz szükséges.
A természetes urán 99.3%-a 238-as, 0.7%-a pedig 235-ös izotóp. Az U-238-as csak igen ritkán hasad, és csak akkor, ha a neutron nagy sebességgel ütközik a magnak. Az U-235-ös hasadása gyakorlati szempontból sokkal jelentősebb: ezt a magreakciót használja ki a ma működő atomreaktorok döntő többsége.
Ha egy lassú (kis energiájú, más néven termikus) neutron ütközik az U-235 magjának, a mag befogja azt, és egy új gerjesztett mag, U-236 jön létre. Az esetek kb. 85%-ában igen rövid idő alatt bekövetkezik a maghasadás, 15%-ában pedig a mag gamma-sugárzással szabadul meg felesleges energiájától. A hasadványok igen sokfélék lehetnek: ma 35 elem mintegy 200 izotópját ismerjük, ami az urán hasadási terméke lehet.
(Forrás: www.atomeromu.hu)

A neutronfluxus-mérővel a környezetében esetleg fellépő neutrontermelő folyamatok (maghasadás) detektálhatók.

A vezérigazgató az eltelt napok eseményeit ismertetve elmondta, hogy elvégezték a beszerzett neutronfluxus-mérő kísérleti működését a paksi atomerőmű 1-es blokkjában, és még a nap folyamán áttelepítik a műszert a 2-es blokkba, a sérült elemeket tartalmazó tartály közelébe. Tájékoztatása szerint a műszer beüzemelését feltételként szabta a kamerás vizsgálatról szóló engedély.

Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes az információt azzal egészítte ki, hogy ez az engedély a tisztítótartály fölötti kamerás vizsgálatra szól, a behatolásos vizsgálat engedélyezése még folyamatban van.

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis István szólt arról, hogy a finn atomerőművek által kikísérletezett és engedélyeztetett nagy radioaktivitásúhulladék-tároló konténerek igénybevételéről, illetve az ősz folyamán Paksra szállításáról szakértői tárgyalások folynak.

Felelős gondolkodás

A sajtótájékoztatón ismertették a paksi atomerőműben működő négy szakszervezet közös állásfoglalását. Kiss Mihály, a Padosz elnöke szerint a politika bizonyos körei és a sajtó egy része felelős az erőmű presztízsének folyamatos rombolásáért.

A közzétett írásos állásfoglalásban a négy szakszervezet megállapítja, hogy a legnagyobb anyagi kár a termelés kieséséből származik, ennek ellenére "elsődleges kell legyen a sérült üzemanyag kazetták biztonságos eltávolítása, és csak ezt követően lehet a kettes blokk visszaindításával foglalkozni".

Leszögezik, ahhoz, hogy az anyagi kárt a cég kiheverje, "kell a tulajdonos felelős gondolkodása is, az itt megtermelt eredményt a jövőben másként kell felhasználni, nem pedig osztalék címén folyamatosan elvinni".