Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A paksi rémhír terjesztője sajnálja

2003.05.30. 11:27
Kihallgatta a rendőrség azt az újságírónőt, akit közveszéllyel fenyegetéssel gyanúsítanak. Az egyik havi divatlap külsős munkatársa számos ismerősének SMS-ben üzente meg, hogy állítólag robbanás történt a paksi atomerőműben. Az asszony azt állítja, csak a rokonait akarta figyelmeztetni, nem gondolta, hogy bűncselekményt követ el.
A kihallgatáson az újságírónő elismerte, hogy valóban ő írta a pakis robbanásról szóló sms-t - nyilatkozta pénteken a HírTv-ben Papp Károly. Fejér megyei rendőrfőkapitány. A gyanúsított elmondta: nem mint újságíró írta és küldte tovább az üzenetet rokonainak, ismerőseinek, hanem mint "aggódó magánember". Nem gondolta, hogy széles körben elterjedhet a rémhír, és az sem jutott eszébe, hogy bűncselekményt követ el. Vallomásában többször hangoztatta, hogy őszintén sajnálja a történteket.

A paksi balesetről szóló hír gyorsan terjedt, a rendőrség becslése szerint fél nap alatt több százan kapták meg.

Mint arról beszámoltunk, a rémhír egy budapesti óvodából indult, ahol egy óvónő a gyerekek beszélgetéséből szűrte ki a paksi robbantásról szóló információt. Az asszony felhívta családját és ismerőseit, így juttatva el az üzenetet az újságíró hölgyhöz, aki végül SMS-ben továbbította azt.

Mást is meggyanúsíthatnak

Délutánra már Székesfehérvárra is érkezett az üzenetekből. Egy férfi telefonált a katasztrófavédelem parancsnokságára. Ezután a rendőrség pár óra alatt kiderítette, hogy ki fogalmazta meg az SMS-t. Az asszony a kihallgatásakor nem tagadta tettét.

A főkapitány nem tartotta kizártnak, hogy gyanúsítottként idézik majd be azokat, akik nagy számban küldték szét a riasztó üzenetet. Az újságírót a kihallgatás után hazaengedték, szabadlábon védekezhet. Az eljárást a továbbiakban a BRFK folytatja. A rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.