Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Több milliárd forintot követel a Framatome-tól a Paksi Atomerőmű

2003.08.26. 09:25
A Paksi Atomerőmű (PA) Rt. jelenleg is tárgyal a Framatome-mal a kártérítésről, ám a paksi vezetés kárigénye jóval nagyobb, mint ami a szerződésben szerepel - közölték az erőműnél az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának hétfői ülése után.
Amennyiben "békés" úton nem sikerül rendezni a kártérítést, úgy a cég egy svájci választott bírósághoz kíván fordulni. Az igényekben többek között a károsodott fűtőanyagcellák értéke (mintegy 500 millió forint), az üzemzavar elhárításának költsége (közel egymilliárd forint), illetve az állásidő miatti nyereség kiesése szerepel.

A magyarok csak nézik

A bizottsági ülésen többek között szó volt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által készített jelentésről, illetve a kettes blokk helyreállításának pályázatát elnyert orosz TVEL-ről is. Az orosz cég a PA elmondása szerint nem csak az eszközöket hozza Magyarországra, hanem a magyarok felügyeletével el is végzi a teljes munkát, a paksiak pedig csak a víz alatti vizuális ellenőrzést végzik majd. Emellett szó volt arról is, hogy még a helyreállítási munkálatok előtt elindítják a kettes blokkot, ezt a kérdést a PA jelenleg is vizsgálja.

Az Országos Atomenergia Hivatal számára (OAH) a NAÜ jelentése főként ajánlásokat tartalmazott - mondta el a Napi Gazdaságnak Rónaky József, az OAH elnöke. Így a jövőben várható többek között az engedélyezési rendszer átvizsgálása (ehhez a vonatkozó törvény módosítására van szükség). Az OECD nemzetközi atomenergia-szövetsége pedig egy projektet kíván indítani a paksi helyreállítás kapcsán, így ha bárhol a jövőben hasonló üzemzavar lép fel, könnyebb lehet annak kezelése - közölte Rónaky.

Elismerték a felelősséget

A részvénytársaság vezérigazgatójának főtanácsadója az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának hétfői budapesti ülésén elismerte: a Paksi Atomerőmű Rt. is felelős az április 10-11-én bekövetkezett üzemzavarért, tudósított az MTI. A Paksi Atomerőmű Rt. annyiban felelős az áprilisi súlyos üzemzavar kialakulásáért, hogy nem tárta fel a fűtőelemek tisztításáért felelős cég tervezési hibáját, továbbá a tisztítás során sem ellenőrizte kellőképpen annak végrehajtását - közölte Vámos Gábor.

Az ellenzéki képviselők szerint az erőmű vezetése először ismerte el felelősségét az üzemzavar kapcsán. "A társaság felső vezetésének, Kocsis István vezérigazgatónak és Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettesnek ezek után vagy le kell mondania, vagy a kormánynak kell őket leváltania" - mondta Illés Zoltán fideszes képviselő. A főtanácsadó a kormánypárti politikusok véleményével egybehangzóan hangsúlyozta: a részvénytársaság eddig sem titkolta felelősségét.