Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Visszatérhet a visszaváltható palack

2003.03.07. 11:06
Az utolsó visszaváltható - egyliteres - üveges ásványvíz is eltűnt a piacról. A folyamat visszafordítását célozná a készülőfélben lévő új betétdíj-szabályozás. A rendelet megalkotását hátráltatta a termékdíj-szabályozás körüli késlekedés is.
Elkeserítőnek nevezte közleményében Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, hogy a Kaiser's Holding Kft. törölte választékából a Kékkúti Ásványvíz Rt. egyliteres üveges ásványvizét. Ezzel az utolsó visszaváltható palackos ásványvíz is eltűnt a termékkategóriából. A miniszter kéri a forgalmazót, gondolja újra döntését, és tartsa továbbra is választékában a terméket. A cég lépése nem példa nélküli: az elmúlt években az üdítőitalok és az ásványvizek piacán 60-ról 33 százalékra csökkent a visszaváltható palackokban értékesített termékek aránya. Az utóbbi időben a sör egyre nagyobb hányadát is eldobható csomagolásban értékesítik.

Késik a rendelet

A visszaváltható palackos termékek arányának növelése érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) régóta napirenden van egy új betétdíjas szabályozás kialakítása. A tárca szakértői megkezdték az ezt célzó kormányrendelet koncepciójának véglegesítését. A jogszabály a tervek szerint az év második felében életbe lépne. A rendelet elkészítését hátráltatta - egyebek mellett -, hogy a KVM-nek nem sikerült véglegesítenie a területtel szintén összefüggő termékdíjas rendszer részletes végrehajtási szabályainak tervezetét.

Fenyegetés helyett ösztönzés

Csepregi István, a KVM főosztályvezetője elmondta: az előkészítésbe bevont gazdasági tárca szakértői a jövő héten küldik el a KVM elképzeléseivel kapcsolatos észrevételeiket, s ezt követően véglegesíthetik a koncepciót. Több kérdés nem dőlt el, így tisztázatlan, hogy a tervezett rendszer mely elemei legyenek kötelezőek, s hogy csak a műanyag PET-palackokra terjesszék ki az előírásokat, vagy más termékeket is vonjanak be. A tárca főosztályvezetője kifejtette: a gyártók számára kötelező visszaváltási arányokat előíró németországi szabályozás több eleme hasznosíthatónak tűnik, de teljesen nem vehető át. A szankciókkal fenyegetés helyett a tárca a piaci szereplők érdekeit is figyelembe vevő, inkább az ösztönzésre épülő szabályozást dolgozna ki.

Ezt szorgalmazzák az üdítőket és ásványvizeket gyártó cégek is, amelyek a kötelező újrahasznosítási kvóták előírása helyett a szelektív hulladékgyűjtés kiépítését, vagy a jelenlegi betétdíjas rendszer ösztönzőelemekkel történő kiegészítését javasolják. Szerintük a gyártási folyamatba való beavatkozásnál hatásosabb, ha a nagyobb kereskedéseknek lenne kötelező - egységes áron - átvenni a visszaváltható palackokat. A rendszer úgy lenne működőképes, ha nem fordulhatna elő, hogy az újratöltés költségei miatt drágább a visszaváltható termék forgalmazása, mint az eldobhatóé.