Salamon
0 °C
13 °C

Zenélő répák közösségi kijelzővel

2007.06.20. 18:08
Összeállt a Kitchen Budapest alkotócsapata, és felépült a műhely, ahol a következő hónapokban érdekes új fejlesztések láthatnak napvilágot. A támogató Magyar Telekom nagy dolgok megszületésére számít.

Április elején számoltunk be a Kitchen Budapest nevű inkubátorházról, ahol művészek, dizájnerek és mérnökök próbálják emberközelivé tenni a technológiát. Az intézmény június 20-án megkezdte működését, és a felvett kutatók bemelegítésképpen néhány érdekes ötletüket is megmutatták a sajtónak. Előkerült például egy közösségi érintőképernyő, amelyet egyszerre többen is böködhetnek egyszerre az ujjaikkal, így akár többfelhasználós virtuális vászonként is funkcionálhat.


Kattintson a képernyőre!

A Kitchen konyhájába csak néhány nappal a megnyitó előtt kötötték be a vizet, ezért az ott dolgozóknak elszántan kellett küzdeniük néhány répa életéért. Nem egy új antivegetariánus mozgalom bontakozott ki az alkotói közösség vad hajtásaként, a fonnyadt zöldségekre csupán azért volt szükség, mert egy érintésre érzékeny hangszer fontos alkatrészei lettek a beszélő konyhában. A hangszer felépítése igen egyszerű: a bedrótozott répák billentyűként működnek, az emberi érintésre egy jelet küldenek a vezérlőnek, amely erre reagálva lejátszik egy hangot.


Robotra répát?

Sok ötlet kapcsolódik az ember legszemélyesebb eszközéhez, a mobilhoz. A még korai fejlesztési stádiumban lévő CityScout szoftver a cellainformáció alapján meghatározza a mobil helyzetét, majd a jo-hely.hu adatbázisából előkotor egy közeli jó helyet. Mondjuk egy kocsmát. Aki pedig már söröskorsóval a kezében múlatja az idejét, kipróbálhatja a Bluespot ingyenes üzenetküldő szolgáltatását, amely Budapest ötven földrajzi pontját köti össze az interneten. A július közepén induló Bluespot nem a mobilhálózatokra, hanem saját infrastruktúrára épül, a végpontokat szórakozóhelyeken és kávézókban telepítették. A hálózatra feltöltött üzeneteket mindegyik felhasználó láthatja, sőt a mobilra telepítendő szoftver azt is megmutatja, hogy melyik információ honnan származik.

Bár a Kitchen kutatói teljesen szabadon eldönthetik, hogy milyen fejlesztésekkel szeretnének előállni, nagy elvárásoknak kell megfelelniük. A szerdai megnyitón felszólaló Christopher Mattheisen arról beszélt, hogy nagy dolgok megszületésére számít, ami érthető is, hiszen a Kitchen létrejöttét a Magyar Telekom szponzorálta. Persze a cégvezér nem szólhat bele a munkába, sőt, ő maga is az egekig magasztalta beszédében a független fejlesztések eredményeit, mint amilyen például a BitTorrent. Egy pillanatra el is felejtettük, hogy az óriástelkók pont azért utálják a BitTorrentet, mert nem ők irányítják, azaz az emberek nem tőlük vesznek filmeket és zenéket.