Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizi E. Szilveszter a klímaváltozásra figyelmeztetett

2008.04.07. 13:45
A globális felmelegedés és a környezetszennyezés olyan problémák, amelyek az egész emberiséget érintik, így a lehetséges megoldások kapcsán egyaránt kell beszélni az egyén, s a társadalom egészének a felelősségéről - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Vizi annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter meghívására szerdán és csütörtökön Budapesten tanácskozik az ENSZ Nobel-békedíjas Klímaváltozási Kormányközi Testületének (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) több mint 300 szakembere és tudósa. Kedden, az ülés előestéjén Fodor Gábor, valamint Vizi E. Szilveszter "Éghajlatváltozás: tudomány és politika" címmel fórumot tart a Magyar Tudományos Akadémián, ahol Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke beszél az éghajlatváltozás folyamatáról és arról, hogy mit kell tenni a világnak. Ezt az éghajlatváltozás okairól, várható alakulásáról, a kibocsátások csökkentési lehetőségeiről és az alkalmazkodásról szóló beszélgetés követ.

"Rendkívül fontos kérdésről van szó, ez az ülés is azt bizonyítja, hogy a tudománynak, a politikának és a civil szervezeteknek együtt kell működniük és komolyan kell venni azt, ami a világban történik" - mutatott rá az MTA elnöke. Mint kifejtette, a tudomány is felelős a globális felmelegedésért. Gyors fejlődése tette ugyanis lehetővé, hogy a gazdaság egészen elképesztő tempóban növekedjen és globalizálódjon. A globalizálódott gazdasági fejlődés viszont a regionális érdekeket háttérbe szorította. "Ezért hihetetlenül nagy lett a környezetszennyezés, hihetetlenül nagy lett a szén-dioxid kibocsátása" - mondta az MTA elnöke, hozzáfűzve, hogy igazából a verseny, a versenyképesség megtartása, a fenntartható fejlődés szorította háttérbe a globális mértékű erkölcsi kérdéseket.

A tudománynak, a tudósnak ezért kötelessége, hogy hosszú távra kivetítve mindenki, de elsősorban a törvényhozók számára közérthetően ismertesse a tudományos eredményeket, világossá tegye az összefüggéseket. - "Itt kapcsolódik a tudomány a politikához" - emelte ki az elnök. Vizi emlékeztetett arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hosszú évek óta foglalkozik a globális felmelegedés kérdésével. Ez az ország éghajlatváltozási stratégiáját kidolgozó VAHAVA-projekt (Változások-hatások-válaszok), amely 2003-2006 között Láng István akadémikus irányításával ajánlásokat dolgozott ki a kormány számára. "Olyan klímapolitika kidolgozását célozta, amely egyaránt beépül a gazdaságba, a szociális, egészségügyi és környezetvédelmi politikába. A VAHAVA-projekt alapján fogadta el a közelmúltban az Országgyűlés a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát" - tette hozzá Vizi E. Szilveszter.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériuma honlapja szerint a budapesti ülésszak egyik fő témája a klímaváltozás vizekre gyakorolt hatása és a megújuló energiaforrások alkalmazása lesz, de döntést hoz az IPCC arról is, hogyan használja fel a Nobel-békedíjhoz járó összeget az éghajlatváltozással kapcsolatosan.