16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Rekordméretű lehet idén a tengeri halálzóna

2008.07.17. 11:30
A Mexikói-öbölben minden évben kialakuló "tengeri halálzóna" mérete idén megdöntheti az eddigi rekordot – írja a New Scientist. Az algák elszaporodnak az öbölben, és más élőlény számára nem marad oxigén.

A tengeri halálzónának nevezett környezeti anomália rendszeres jelenség a Mexikói-öbölben. A jelenség hátterében az algák elszaporodása áll: a halott algák a tengerfenékre süllyedve bomlani kezdenek és elnyelik az oxigént. A halálzóna kiterjedését fokozzák a folyók vizével a tengerbe ömlő szerves szennyezőanyagok (elsősorban különféle trágyák).

A minden évben kialakuló oxigénszegény terület méretét 1985 óta figyelik, a halálzóna 2002-ben és 2001-ben volt a legnagyobb (22015, illetve 20736 négyzetkilométer). A környezetvédő szakemberek célja legfeljebb 2500 négyzetmérföldre (kb. 6475 négyzetkilométer) redukálni az oxigénszegény terület méretét, de tavaly is a rekordot megközelítő volt a zóna nagysága (20461 négyzetkilométer).

Megdőlhet a rekord

Idén különösen rossz a helyzet, mert júniusban Amerika középnyugati részén heves esőzések és áradások voltak, amik rengeteg, elsősorban mezőgazdasági trágyából és műtrágyából származó nitrátot mostak bele az öbölbe. Eugene Taylor, a Louisianai Állami Egyetem kutatója kollégáival modellezte, hogy miként alakulhat idén a zóna mérete, és arra jutottak, hogy akár 28 ezer négyzetkilométeres is lehet, ami 27 százalékos növekedés a korábbi rekordhoz képest.

A Mexikói-öbölben lejátszódó folyamat egyébként nem egyedülálló. Az ENSZ szerint az intenzív mezőgazdasági termelés terjedésével a halálzónák egyre megszokottabbak lesznek. A 2003-ban kiadott Globális Környezetvédelmi Kilátások című könyv szerint az oxigénhiányos területek száma 1960 óta minden évtizedben megduplázódott.  • Hírek
  • Hírek