Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták Superman végzetes ásványát

2007.04.24. 11:24
A világ egyik vezető bányászvállalata, a Rio Tinto egy eddig ismeretlen ásványt talált a szerbiai Jadar mellett. Amikor bevizsgálták, kiderült, hogy az ásvány kémiai összetételét már korábban leírták – egy Superman-filmben.

Superman rajongói tudhatják, hogy a világ legismertebb sztreccsgatyás hősét csak egyetlen dolog tudja elpusztítani, a kriptonit. Ez a zölden világító, misztikus (és természetesen kitalált) ásvány legyengíti Supermant, iszonyú fájdalmakat okoz neki, és lassan megöli a szuperhőst. Az eredeti képregényekben és a tavaly bemutatott Superman visszatér című filmben némi technoblablával körítve el is hangzik az ásvány pontos kémiai összetétele: nátrium-lítium-boroszilikát-hidroxid, némi fluortartalommal. A szerbiai bányából most pontosan ilyen ásvány került elő, a fluortartalmat leszámítva.

Superman nemezise

Ott! Lenn a bányában!

Az ásványt a londoni természettörténeti múzeum geológusprofesszora, dr. Chris Stanley vizsgálta be, és ő állapította meg, milyen kémiai elemekből áll a lelet. "Amikor kutatásaim végén rákerestem a neten az ásvány összetételére, megtaláltam a pontos tudományos nevét annál kriptonitnál, amit Lex Luthor lop el a Superman visszatérben" – nyilatkozta Stanley a BBC-nek.

Az ásvány csalódást okoz azoknak, akik a kriptonit (pontosabban a képregényekben kitalált 15 kriptonitfajta leggyakoribb változata, a zöld kriptonit) tulajdonságaira számítanak. Színe ugyanis fehér, és nem világít, bár ultraibolya fényben rózsaszín-narancs árnyalatban fluoreszkál. Az ásvány viszonylag kemény és nagyon finom szemcsés: egyetlen kristálya kevesebb mint 5 mikron méretű (a mikron a méter egymilliomod része).

a jadarit (kép: nhm.auc.uk)

Nem lehet kriptonit

Az új ásvány neve a nemzetközileg elfogadott szabályok értelmében nem lehet kriptonit, mert semmi köze a kriptonhoz, ami egy létező nemesgáz a periódusos rendszerben. A nátrium-lítium-boroszilikát-hidroxid neve így a lelőhely után jadarit lesz, részletes leírását a European Journal of Mineralogy című szaklap egy későbbi száma közli majd le.

Ha később a bányából nagyobb mennyiségben kerül elő jadarit, akár kereskedelmi haszna is lehet. A boroszilikát üvegeket radioaktív hulladékok tárolásakor alkalmazzák, az ásvány lítiumtartalma pedig a gyógyszeriparban és műszaki eszközök akkumulátorainak készítésekor jöhet jól.