Piroska
-1 °C
5 °C

Híd épül a folyón hosszában

2006.08.16. 10:30
Hogy kikerüljön egy nemzeti parkot, pár száz méteren keresztül a Moszkva folyó partjával párhuzamosan fut a híd, aztán csak a kanyarban hagyja el azt.

Elég furcsa hidat sikerült tervezni Moszkvában. A Zsivopisznij (magyarul: Festői) híd főleg azért különleges, mert nem keresztben, hanem itt-ott hosszában szeli át a Moszkva folyót. Erre azért volt szükség, hogy a közelben található nemzeti parkot megóvják, így viszont közel háromszor olyan hosszú szerkezetet kellett tervezni, mint amennyit a meder indokolt volna.

Sok-sok pénz


Klikk a galériára!
A híd végleges hossza lehajtó nélkül 1050 méter lesz, és a tervek szerint 2007 végén adják át a forgalomnak. A középső 400 méteres szakaszt egy, a hídtestre merőleges 104 méter magas ív tarja majd, ennek a tetejére körpanorámás éttermet terveztek, amihez gyorsliftekkel lehet majd feljutni.

A kétszer négy sávos hidat a tervek szerint vörösre festik majd. A teljes építési költség meghaladja az egymilliárd dollárt, tehát több mint kétszázmilliárd forintba kerül majd, bár ebbe a hídhoz kapcsolódó alagút kifúrása is benne van.

Lesz vitorla is

Nem ez az egyetlen érdekes építkezés manapság Moszkvában: a Federation Tower névre hallgató épület antennával együtt 440 méter magas lesz, és két toronyból áll majd. A vitorlaformájú épület építési költsége eléri az 530 millió dollárt, és 346 ezer négyzetméternyi kibérelhető, vagy megvásárolható területet ad majd a moszkvaiaknak.

A nagyobbik torony 85 emeletes lesz, de az alacsonyabbik is 57 emelet magasba nyúlik majd. A két épületrész a középső, 430 méter magas tőrszerű toronyhoz kapcsolódik, így adódik a vitorla és árboc forma. Az üvegburkolatú Federation Tower szállodának, irodáknak, és luxusapartmanoknak ad majd otthont a Moszkva folyó partjánál, az orosz főváros nyugati részén, tehát nem messze a Zsivopisznij hídtól.