Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs kizárva a Creutzfeldt-Jakob-járvány

2006.06.27. 14:30
A szarvasmarhák idegszövetét megtámadó kergemarhakór (BSE) humán variánsa, a Creutzfeldt-Jakob betegség (vCJD) az első 1996-os eset óta 187 emberéletet követelt, főként Nagy-Britanniában. Az új-guineai kannibál őslakosok példája alapján a prionbetegség lappangási ideje akár fél évszázad is lehet.

A londoni University College kutatója, John Collinge által vezetett nemzetközi kutatócsoport bejelentése szerint nem zárható ki, hogy a jövőben valódi vCJD-járvány törjön ki. Erre a felismerésre az igen hasonló humán betegség, a pápua új-guineai bennszülöttek körében feljegyzett kuru inkubációs idejének alapos tanulmányozása vezette őket.

A kutatók arra jutottak, hogy a BSE-kórokozóval való megfertőződés és a megbetegedés között ötven év vagy akár még több is eltelhet. Ez azt jelenti, hogy a következő évtizedekben az eddig feltételezettnél több ember betegedhet meg vCJD-ben. Az erről szóló tanulmány a The Lancet című tudományos szaklapban jelent meg.

Az utolsó lakoma

A Creutzfeldt-Jakob-betegség a szarvasmarhákat megtámadó BSE emberekben kialakuló változata, és a fertőzött szarvasmarhahús fogyasztása okozza. A vCJD és BSE-hez hasonlóan a kurut is fertőző fehérjék, úgynevezett prionok bevitele váltja ki.

A kuru kizárólag a Pápua Új-Guinea keleti felföldjén, az itt élő fore törzs tagjai körében alakul ki. Ez a népcsoport a halottait a népszokás 50 évvel ezelőtti betiltásáig rituális szertartás keretében fogyasztotta el.

A kannibalizmus betiltása miatt a kutatók abból indulnak ki, hogy 1960 óta már senki nem fertőződött meg kuruval. Ez a határvonal lehetővé teszi, hogy fel tudják becsülni a betegség inkubációs idejét, írta a pte hírügynökség.

Az érintett vidéken a kutatócsoport 1996 és 2004 között tizenegy új kuru-pácienst talált, akik 34-56 évvel a feltételezett fertőzést követően hunytak el. A 11 betegből csak kettőnél volt jelen az a gén, amely olyan embereknél fordul elő, akiknél rendszerint gyorsan halálhoz vezet a prionbetegség.

Túl kicsi a minta

A kutatók szerint a vCJD sok esetben csak sokkal hosszabb inkubációs idő után alakul ki. Egyrészt az emberiség nagy része nem hordozza a gyors kialakulásra utaló jelzőgén. Másrészt a BSE-fertőzésnél a fajok közti határt is át kell törni, szemben az emberről emberre terjedő kuruval.

Más kutatók visszafogottan értékelték az új eredményeket. A frankfurti Nordwest kórház neurológiai klinikájának főorvosa, Christoph Mohs szerint nem zárható ki ugyan a jövőbeni vCJD-járvány, nincs is elég bizonyíték a hasonló állítás alátámasztásához. Egészen kevés olyan megbetegedés volt eddig, amelyeknél a BSE és a vCJD között egyértelműen meg lehetet állapítani az összefüggést. Ezen kívül az inkubációs idő relatív rövid volt. Ilyen feltételek mellett komolytalan ilyen messzire mutató következtetéseket levonni, mondta Mohs.