Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Állatpszichológus szűri a harapós kutyákat

2003.07.24. 12:18
A kutyák állatpszichológiai tesztelésének bevezetését tervezik Lembergben (Lvivben), hogy az agresszív természetű egyedek kiszűrésével szorítsák vissza az emberek elleni kutyatámadásokat.
A nyugat-ukrajnai nagyvárosban csak az elmúlt egy hónap során 153 kutyaharapásról érkezett bejelentés a hatósághoz, és az emberre támadó négylábúak közül csak 62 volt kóbor kutya, mondta el Igor Ugrin, a lembergi állategészségügyi szolgálat vezetője a városban kiadott Lvivszka Gazetának.

Agresszív tulajdonosok

Megítélése szerint amikor olyan eb harap meg valakit, amelyiknek van gazdája, akkor elsősorban a tulajdonos a felelős kutyája agresszivitásáért.

A harapós kutyák kérdése így igen nagy figyelmet kap Lembergben. Első lépésként a négylábúak pszichológiai tesztelésének a bevezetését tervezik. A kutyatulajdonosok ennek a - bővebben nem részletezett - vizsgálatnak az alapján kapnák meg az állat szabad tartására vonatkozó engedélyt.

Az agresszívnek bizonyuló ebek esetében idomítást rendelnének el. A városban néhány éve már működik az ebnyilvántartó központ, amelyben 6979 kutya adatait őrzik. A tulajdonosok 87 százalékának már átadták az állatok nyilvántartásba vételét igazoló zsetont.

A rendőrség nem segít

A lembergi polgármesteri hivatal egyébként külön rendeletet adott ki a kutyasétáltatás szabályairól. A baj csak az, hogy azok betartásának ellenőrzését a rendőrség nem vállalja.

A kutyasétáltatást ezért egyelőre kénytelen-kelletlen az állategészségügyi szolgálat munkatársai és az önkéntes rendfenntartók felügyelik.