Szilárda
-4 °C
2 °C

Agyunk sohasem látja kétszer ugyanazt a képet

2008.09.12. 16:00
Amerikai kutatók majmok átverésével próbálták megfejteni, miként ismeri fel az agy a tárgyakat, és hogy ez miként vezet el a látási automatizmus kialakulásához.

Az embernek semmi nehézséget sem okoz, hogy felismerjen egy kutyát, függetlenül attól, hogy az állat épp mit csinál - fut, heverészik, a saját farkát kergeti vagy élelmet koldul. James DiCarlo, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) agykutató docense arra kereste a választ, hogy az agy miként ismeri fel a tárgyakat, és kiderült, hogy az ember soha sem láthatja meg ugyanazt a képet kétszer.

A fénylenyomat sohasem ugyanaz, amikor szeretteinkre, vagy házi kedvencünkre nézünk, ennek ellenére gond nélkül felismerhetjük őket, mondta James DiCarlo, aki eredményeiről a Science című tudományos folyóirat legújabb számában számolt be. A tudósok szerint az ember agya ugyanarról az objektumról pillanatfelvételek sokaságát tudja elkészíteni rövid idő alatt. Az agykutató szerint az időben közeli ábrák egyazon tárgy képének tűnnek.

James DiCarlo, hogy majmok átverésével ellenőrizte feltevését, a kísérletében megpróbált két majmot elbizonytalanítani a tárgyak felismerésében. A kutatók elektródákat kapcsoltak a tárgyak felismeréséért felelős agyi régióhoz, majd megfigyelték az elváltozásokat azokban az idegsejtekben, amelyek a vitorláshajó felismeréséért voltak felelősek.

Az állatok mindannyiszor jutalomfalatkákban részesültek, amikor ránéztek a képernyőn látható vitorlásokra. Egyszer-egyszer, amikor a majmok épp félrefordították tekintetüket, valamely hajót teáscsésze képére cserélték fel a képernyőn. Végül a vitorlások felismeréséért felelős neuronok a teáscsésze látványára is reagálni kezdtek. James DiCarlo szerint az emberek is hasonló módon tanulják meg felismerni és rendszerezni a tárgyakat. A kísérlet segítheti a vizuális tanulási rendszerek, valamint a látó számítógépek létrehozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!