Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Úszó atomreaktort épít Oroszország

2006.10.16. 14:00
Oroszország északi területein nem megoldott a megfelelő áramellátás. A Rosenergoatom uszályokon szállítana atomreaktorokat a szélsőséges időjárásról ismert területekre.

Miközben a világ legnagyobb részén azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek a már felépült nukleáris erőművekkel (bezárják vagy fejlesszék őket), Oroszország az atomra szavaz, írta meg a Popular Science. Az új terv egy lebegő erőmű.

Biturbo

Az orosz Rosenergoatom azt tervezi, hogy egy mozgó atomerőművel szállít majd áramot a nehezen elérhető északi területekre, ahol a szélsőséges időjárási körülmények miatt nem biztosítható a szénerőművek biztonságos és költséghatékony működtetése. A 200 millió dolláros úszó erőmű viszonylag olcsón tudna 200 ezer embert ellátni elektromossággal. A tervek szerint 2007-ben kezdik el megépíteni az eszközt.

A Rosenergoatom terve lényegében egy uszályra szerelt erőmű, két reaktorral. A járművet bárhol elkészíthetnék, aztán elúsztathatnák a megfelelő településhez. A kikötőben rögzítenék az uszályt, majd a helyi hálózatra csatlakoztatnák. Ezután már csak el kell indítani a láncreakciót, és a térség áramellátási problémái rögtön meg is oldódnának.

A társaság szerint a fűtőelemeket az uszályon tárolhatnák, és elég lenne évtizedenként egyszer üríteni a reaktorokat, amik egyébként negyven éven keresztül üzemelhetnének. Ezután az elhasznált erőművet elszállítanák, de rögtön egy újat rakhatnának a helyére. Bár a reaktort és az üzemanyagot tízezer évig biztonságos helyen kéne tárolni, az uszályt újra felhasználhatnák.

Zöld félelem

Mivel a biztonsági óvintézkedéseket még nem ismertették, több környezetvédő szervezet jelezte már kifogását. Az egyik félelem a tervvel kapcsolatban az, hogy mi történik, ha egy hajó ütközik az uszálynak, és a reaktor a vízbe esik. Még jobban tartanak attól, hogy egy nagyobb vihar komoly károkat tudna okozni a vízen imbolygó termonukleáris reaktorban.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a reaktor szélsőséges körülmények között annyira túlhevülhet, hogy a sugárzó anyag könnyedén átolvaszthatná a reaktor falát, aztán az uszályt, így elképesztő mennyiségű sugárzó anyag folyhatna akadálytalanul a tengerbe. Egy ilyen baleset szakértők szerint sokkal nagyobb pusztítással járna, mint az 1986-os csernobili.

Szergej Obozov, a Rosenergoatom vezetője szerint az aggodalmak alaptalanok, hiszen már bevált technológiákat alkalmaznának. Ugyanezeket a 60 megawattos erőműveket például már használják jégtörőkben. A készítők szerint 2010-re a helyére kerülhet az első reaktor,