Viola
-6 °C
-2 °C

Léggyel táplálkozik a felderítőrobot

2004.09.13. 15:20
Léggyel táplálkozó robotot fejlesztettek ki a Bristolban a nyugat-angliai egyetemen. A robot "megeszi és megemészti" a legyeket, és egy speciális üzemanyagcellával áramot fejleszt belőlük. Az EcoBot II öt nap alatt nyolc kövér dongólegyet fogyaszt el.
Chris Melhuish, a nyugat-anglia egyetem kutatója és kollégái léggyel táplálkozó robotot fejlesztettek ki Bristolban. Kellemetlen jelenség kíséri azonban az autonóm robotok elterjedésének kedvező felfedezést, a gyanútlan legyeket ugyanis emberi ürülékből készített csalétekkel csábítják az éhes robot elé.

Az EcoBot II elnevezésű robotot arra hozták létre, hogy eljusson az emberekre veszélyes ipari vagy katonai területekre, és rádióján adatokat küldjön például a hőmérsékletről vagy a mérgező gázok koncentrációjáról.

Kitinvázból áram

A robot a légy kitinvázában található cukormolekulákat alakítja energiává. A robot gyomrában levő nyolc üzemanyagcella mikrobákkal alakítja át a cukrot, a termelt árammal a robot haladni képes.

Az EcoBot II jelenlegi változatát még kézzel etetik, maréknyi halott dongólégy a vacsorája, de a fejlesztőcsoport célja egy olyan predátorrobot kidolgozása, amely szennyvízcsalétekkel édesgeti magához a legyeket.

Az EcoBot II nem túl gyors, óránként tíz centimétert tesz meg, és nem is nagyétkű, a teszteken öt nap alatt csak nyolc kövér legyet fogyasztott el. "Tizenkét percenként termeli meg azt az energiamennyiséget, amellyel újabb adattovábbításra és egy két centiméteres lépés megtételére képes" - fogalmaz Melhuish.

Csigaevő is volt

A kutatócsoport nem először próbál mikrobák termelte üzemanyaggal mozgó robotot kifejleszteni. A korábbi változat, a farmokon alkalmazott csigaevő Slagbot emésztője energiaforrásként is használható metángázt termelt az elejtett csigákból. A csigaevő robottal az volt a probléma, hogy a metánalapú rendszernek túl sok idő kellett az energia előállításához.

Egy másik, floridai székhelyű kutatócsoport vonatszerű, Nyamm-Nyamm elnevezésű robotja sem működött százszázalékosan, ugyanis a "gyomrában" található baktériumok túl sok kockacukrot fogyasztottak. Ezt 2000-ben fejleszették ki, és elemek feltöltésére használták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!