Gusztáv
3 °C
6 °C

Robotkrisztus a hegyen

2004.09.10. 11:20
A robotoknak is kell Megváltó, miért ne. Saját képünkre teremtettük őket. Alex Proyas sci-fije Asimovot idézi, de az Én, a robot nem az a médium, akinek hívására a Robotika atyja egy pillanatra is megjelenne nekünk. Ez a film csikorog és fémesen kiszámítható.

Asimov

Lassú cseppekből áll össze a felirat. Tízparancsolat helyett a Három Törvény, az érces hang áhítattal zengi az Asimov és kiadója, John Campbell által kidolgozott három robot-alapvetést: robot, ne bántsd az embereket. robot, engedelmeskedj az embereknek, ha nem szeged meg vele az első törvényt és végül, robot, védd magad, de csak úgy, hogy ne szegd meg az első és a második törvényt.

Az Asimov-rajongóknak be kell érniük ezzel a néhány perccel, ez a film nem nekik szól. De az ő kedvükért előreszaladok: ebben a filmben ezer meg ezer irányíthatatlanná vált, rettentő robot randalírozik kegyetlen mosollyal a sötét utcákon, hangyaemberek rémülten iszkolnak előlük, fusson, akinek kedves az élete. Asimov egész életében azon fáradozott, hogy a 'gyilkos robot' sztereotípiáját lerombolja; a forgatókönyvírók, Jeff Vintar és Akiva Goldsman ezt nem találták elég akciódúsnak. Megelégedtek azzal, hogy átvették Asimovtól néhány karakter nevét, és a kilenc robot-sztorit átfogó kötet címét. Így hát az állítólagos forrásmunka és a végtermék összehasonlítgatásának nincs értelme. Ez nem a tizedik robottörténet. Ez a legújabb zöld dobozban felvett Will Smith-megaprodukció.

A jövő

Klikk a képre!
Chicago, 2035. Lássuk, milyen lesz a világ harminc év múlva, még én is itt leszek, mire számíthatok. Az Én, a robot jövőképében természetesen több a felhőkarcoló, a mai illegálisbevándorló-munkákat pedig robotok végzik. A fémrabszolgák velünk együtt hömpölyögnek az utcákon. Főznek, mosnak, kutyát sétáltatnak, mi pedig eldönthetjük, hogy beléjük rúgunk-e, vagy megsimogatjuk az alumíniumhalántékukat.

A feka-sztereotípiákat 2035-ra se vetkőzzük le. Will Smith, a robofób nyomozó Ali-testével lazán himbálózik a vásznon, a fehér nő pedig hiába beszél hozzá tanult nyelven, ahogy kiejti azt a szót mondjuk, hogy 'szimuláció', a néger férfiállat a fülét kezdi túrni: aaaaaaa, kezdje mán előrő', kisnagysád. A nyomozó nagymamája tisztességben megőszült prototípus, egyik kezében krumplislepény, másik kezében a biblia, ujján gyűszű, nem eszel eleget, kicsikém, menj kezet mosni.

Robotvér

De vissza a történethez. A robotgyár professzora öngyilkosságot követ el, Smith nyomozni kezd. Valami nincs rendben a legújabb robotmodell körül, a robopszichológus Dr. Susan Calvin segítségével rátalálnak Sonnyra, a különleges robotra, akiről hamar kiderül, hogy ő a Robo-Kiválasztott. A halott professzor a Teremtő (Sonny csak így hívja: 'Apám'), aki azért alkotta meg a Fiút, hogy elvezesse a robotokat a szabadság földjére. Addig azért még sokminden történik.

A látvány, például a robotgyár-belső lenyűgöző, de a komputergrafika hiányosságai itt-ott előbukkannak. A fémrobotok az utcán úgy lépdelnek, mintha maximum tíz dekát nyomnának; utoljára Roger nyúl kapkodta ilyen suhanósan a lábát. Amikor Smith ezeregy katonás sorba állított robot között szalad, feltűnő a zöld dobozos háttérfényképezés. Furcsán hat az ezüstszínű robotvér koncepciója is, 'ha meglövöm, ő is vérzik'-alapon kerülhetett a filmbe.

Gügye észkombájn, csökönyös gazfickó

Akciódús, nagyon. Van mátrixos lassított ugrás, van terminátoros csonka gyilkológép, autós-motoros száguldás, fegyverek és egy leheletnyi flört Calvin doktornő és a nyomozó között. Utóbbi csak a leltár kedvéért, mert az év talán legrosszabb színészi alakítását nyújtó Bridget Moynahan és a mélabús Smith nem is mímelik, hogy komolyan egymásnak esnének, ha idejük engedné.

Will Smith jó humorú színész, de itt csak fáradt, elemista poénokat durrogtathat (prüszköl, hamisan felnéz: elnézést, baromság-allergiám van). A magyar szöveg is inkább a gyerekközönséget célozza meg; az ilyen kifejezések, mint az ipse, a hekus, a mit karattyolsz?, és a maga a leggügyébb észkombájn, akivel valaha találkoztam hátborzongató gyorsasággal rombolják le a nehezen felépített pillanatnyi feszültséget.

Product placement, 2004

Az Én, a robot valamiben mégis első: soha nem látott bumfordisággal helyezi el szponzorainak termékeit a történetben. Emlékezetes pillanat, amikor Will Smith kibontja a postai küldeményt, üdvözült mosollyal megsimogatja új cipőjét, elhelyezi a kamera előtt és azt mondja, ez igen, ez a csúcsmodell, az xy cég 2004-es modellje. A szép új cipőre nagyi is rákérdez, aztán egy heves akciójelenet után a kamera megint a színész lábára fókuszál, halljuk, ahogy a nyomozó az összevérezett cipőhőz beszél, ne félj, gondodat viselem. Az pedig csak természetes, hogy a jövőben kizárólag az egyik szponzor által gyártott autókat fogjuk vezetni. Ezt értsék úgy, hogy a filmben feltűnő összes autó Audi.

A film

Sokat markol, de ez csak a látszat. Nem izgalmas, mert kiszámítható. Fárasztó, mert nem szellemes. Gyors, pörgő ritmusban nyargalunk a végére, hogy Sonny felhághasson a misztikus hegyre és megválthassa a robotvilágot. Csak az nem világos, mitől. Tőlünk, emberektől?

Én, a robot (I, Robot)
Színes szinkronizált amerikai sci-fi, 115 perc, 2004

rendező: Alex Proyas
író: Isaac Asimov
forgatókönyvíró: Jeff Vintar, Akiva Goldsman
operatőr: Simon Duggan
zene: Marco Beltrami
vágó: Shawn Broes, William Hoy, Richard Learoyd, Armen Minasian

szereplők:
Will Smith (Del Spooner)
Bridget Moynahan (Susan Calvin)
Alan Tudyk (Sonny)
James Cromwell (Dr. Alfred Lanning)
Bruce Greenwood (Lawrence Robertson)
Chi McBride (John Bergin)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!