Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Pánikot okozott Indiában az LHC beindítása

2008.09.10. 20:56
Az indiai média is felhívta a figyelmet a részecskegyorsító beindítására, de nem mindenkit sikerült meggyőzni arról, hogy a kísérletek veszélytelenek.

Egy tizenhat éves indiai lányt annyira felkavartak az európai ősrobbanás-kísérletről hírt adó tudósítások, amelyek persze a világvége lehetőségét is megpendítették, hogy öngyilkosságot követett el. A Madhja Prades államban élő lány szerdán ivott rovarirtót, ugyanaznap, mikor Svájc és Franciaország határán beindították Large Hadron Collider részecskegyorsítót, amely a hozzá fűzött remények szerint kicsiben fogja rekonstruálni az univerzumot létrehozó ősrobbanást.

A kétségbeesett lány apja szerint gyermekét szörnyen felkavarták az európai kísérletről szóló tudósítások, és a család hasztalan próbálta másra terelni a lány figyelmét, aki egyre csak a szeptember 10-én bekövetkező Armageddonról faggatta rokonait.

Az utóbbi napokban az indiai média kiemelt figyelmet fordított az emberiség történetének legnagyobb kísérleteként számon tartott részecskegyorsításnak, amely nukleáris kutatással foglalkozó tudósok és szakértők egybehangzó véleménye szerint veszélytelen. Hiába nevezték európai kutatók egyszerűen képtelenségnek azt, hogy a nagy lélegzetvételű kísérlet a világ megsemmisítésével fenyegetne, a mélyen vallásos és babonás indiaiak túlnyomó többségét nem sikerült megnyugtatniuk.

A kísérlettel kapcsolatos, média sugallta félelmek rendkívül gyorsan elterjedtek az ázsiai országban, ezreket bírva rá arra, hogy akár imádkozással, akár böjtöléssel próbálják megállítani a vészesen közeledő világvégét. Egy kelet-indiai templom munkatársa elmondta, hogy az utóbbi napokban megszázszorozódott a templomba látogató hívők száma.