Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjött az első kép az LHC-ből

2008.09.10. 13:30
Alig néhány órával elindítása után már megérkeztek az első képek az LHC-ből, a világ legnagyobb részecskegyorsítójából – írja a New Scientist.

A Genf mellett található LHC első napján, szeptember 10-én Lyn Evans projektvezető indította el magyar idő szerint 9 óra 30 perckor a részecskegyorsító első protonnyalábját. A nyaláb 10 óra 27 perckor, vagyis kevesebb mint egy óra alatt körbeért az LHC 27 kilométeres gyűrűjén, amit a tudományos közélet nagy sikerként értékelt (az LHC elődjében, a LEP-ben 12 óráig tartott az első nyaláb útja). Bár a protonok szinte fénysebességgel fognak száguldani a gyorsítóban, az első nyalábot lassan vezették körbe, hogy elvégezzenek több ellenőrzést: A nyalábot úgynevezett kollimátorokkal állították meg a gyorsító több pontján, Evans és csapata egyenként mozdították el ezeket a kollimátorokat a nyaláb útjából.

Az LHC egyik első képe – kattintson a nagyításhoz! (kép: CERN)

Bár részecskeütközés még nem történt, az LHC két detektora, vagyis mérőberendezése, a CMS és az ATLAS mát észlelt részecskepermeteket, amelyek akkor keletkeztek, amikor a protonnyaláb becsapódott a detektorokhoz közeli kollimátorokba. Az egyik ilyen eseményt örökítette meg a lenti kép.

Egyébként a gyorsító indítása nem volt zökkenőmentes. Az első napot megelőző éjszaka meghibásodott a hűtőrendszer, amely 1,9 Kelvinen tartja a létesítmény szupravezető mágneseit. Az LHC mérnökei hamar úrrá lettek a problémán és a másnapi tesztek terv szerint elkezdődhettek.