Judit
2 °C
7 °C

A CERN-ben megtalálhatják a titokzatos isteni részecskét

2008.04.08. 13:10
Rövidesen bebizonyosodik a megfoghatatlan atomi alkotó, a Higgs-bozon létezése - véli az elemi részecske atyja, Peter Higgs brit tudós, aki több mint 40 éve írta le feltevését, amely szerint létezik egy olyan elemi részecske, amely a többi részecske tömegéért felelős és közvetetten az élet kialakulását is lehetővé teszi.

Higgs az Európai Részecskekutató Központban tett látogatása után hétfőn adott hangot meggyőződésének, hogy a francia-svájci határon jövő év elején működésbe lépő részecskegyorsító, a Large Hadron Collider segítségével megtalálják az eddig csak elméletben létező Higgs-bozont.

"Annak valószínűsége, hogy a részecske hamarosan felbukkan, szerintem több mint 90 százalék" - válaszolta az újságírók kérdésére. A CERN-ben egyszer már abbahagyták a 78 éves tudós korábbi kísérleteit a Higgs-mező néven is ismert, szükségszerűen létező jelenség bizonyítására; a kisebb részecskegyorsítókkal sem itt, sem amerikai Fermilabban nem sikerült detektálniuk a Higgs-bozont a kutatóknak. A láthatatlan Higgs-mezők léte ma már általánosan elfogadott a tudósok körében, úgy vélik, csupán pár milliomod másodperccel az ősrobbanás után születtek. A Higgs-bozon megtalálása igazolná ezt az elméletet.

A CERN új részecskegyorsítójában ezeket körülményeket szimulálják azáltal, hogy csaknem fénysebességgel ütköztetik össze a részecskéket. A központ tudósai remélik, hogy a művelet egyértelmű bizonyítékot ad végre az egyesek által "isteni részecskének" elnevezett bozon létezésére. Higgs, aki ateista, nem örül az elnevezésnek. Elméletével ő azt kívánta megmagyarázni, hová tűnik el a tömeg, amikor az anyag egyre kisebb atomon belüli részecskékké törik szét.

Az LHC, a világ legnagyobb részecskegyorsítója.

A médiától elzárkózó tudós, aki munkássága legnagyobb részét a skóciai Edinburgh egyetemén töltötte, feltételezi hogy az ősrobbanás pillanatában súlytalan volt az anyag, majd hirtelen tömeget nyert. Érvelése szerint ez egy mezőnek volt köszönhető, amely a részecskékhez tapadt, amint azok áthaladtak rajta, így nyerték el súlyukat. Ha ez nem történt volna meg, az anyag szabadon lebegne a világegyetemben és a csillagok, bolygók sohasem alakultak volna ki.

Higgs hangot adott annak a reményének, hogy az eddig megfoghatatlan bozont azonosítani tudják 80. születésnapja, 2009 előtt. Lehetséges azonban, hogy nem lesz azonnali, látható bizonyítéka a bozonok felbukkanásának az LHC-ben lejátszódó több milliárd ütközést nyomon követő ultrabonyolult CERN-számítógépekben. "Az egész olyan gyorsan zajlik, hogy a bozon feltűnése elrejtve maradhat az összegyűjtött adatok között és sok időbe telhet, míg az elemzés megtalálja" - mondta Higgs. "Egy ideig még hűtve tarthatom a pezsgőt" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?