Katalin
-1 °C
3 °C

'A monopóliumok védelme a vesztes út'

2003.02.25. 14:43
Erkki Liikanen EU-biztos szerint az információs társadalom fejlődésének elősegítéséhez a kormányzatnak elsősorban a hátteret kell megteremtenie, biztosítania kell a szabad választást, a megfizethető árakat és a tudás megszerzésének lehetőségét. A szellemi és szabadalmi jogokkal kapcsolatban az a véleménye, hogy "nem bűn egy nyitva hagyott házban szétnézni", de természetesen a betörést büntetni kell.
"A monopóliumok védelme a vesztes út" - jelentette ki Erkki Liikanen, az Európai Unió vállalkozásokért és az információs társadalom ügyeiért felelős biztosa, a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által hétfőn megrendezett találkozón.

Szabad választás

A megjelent magyar kutatók, diákok, civil szervezetek és kisvállalkozások képviselőinek kérdéseire válaszolva Liikanen elmondta, hogy az információs társadalom fejlődésének elősegítéséhez a kormányzatnak elsősorban a hátteret kell biztosítania, mind jogi, mind infrastrukturális, mind szellemi oldalról.

Ennek részeként biztosítania kell a felhasználók számára a szabad választást, a megfizethető árakat, a tudás megszerzésének lehetőségét, nem csak anyagi eszközökkel, de szabályozás segítségével is. Példának hozta fel Belgiumot, amely a szabályozásváltozás jótékony hatására az élre ugrott a szélessávú hozzáférések terén, köszönhetően az ADSL és a kábeltévé közötti kiélezett versenynek.

Liikanen fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a fejlett információs társadalomnak nem feltétele, hogy mindenkinek magának legyen szélessávú kapcsolata a lakásában, jól működő "munkamegosztásra" van szükség a közösségi (teleházak, iskolák) és az egyéni hozzáférések közt. Az állam feladata, hogy ehhez az alapot biztosítsa, mint például Svédországban, ahol a gerinchálózat közpénzből, az egyedi felhasználók csatlakoztatása pedig üzleti befektetésekből jött létre.

Nem kell szégyenkezni

A szoftverkínálattal kapcsolatban elmondta, hogy bár kétségtelen tény a Microsoft térhódítása a dobozos termékek közt, de a szolgáltatói és beágyazott szoftverek terén az EU-nak nem kell szégyenkeznie.

A szellemi és szabadalmi jogokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szerinte nem bűn egy nyitva hagyott házban szétnézni, és a tulajdonosoknak szólni, hogy nyitva hagyták az ajtót, ablakot. A betörés viszont természetesen üldözendő cselekedet. Hozzátette, hogy bár a találmányokat védeni kell, de ezen szabadalmaknak nem szabad hátráltatniuk a további fejlődést.

A beszélgetés után Liikanen rövid beszédet mondott a Neumann év megnyitóján, majd Polgár Judittal közösen elindították az ünnepi évhez tartozó internetes sakkbajnokságot.