Élő mikrochipek

2000.08.15. 20:54
Élő félvezetővé vált egy mikrochipben egy baktériumfajta. A kis élőlény makacs életben maradó képességének köszönheti, hogy mára akár számítógépek alkotója is válhat belőle. Egy amerikai, mikrochipekkel foglalkozó kutatócsoport ugyanis fejlesztés közben észrevette, hogy a processzoraiban baktériumok telepedtek le. Nem teketóriáztak sokat, nekiláttak a kis élőlények módszeres kiirtásának, szerencsére sikertelenül.
A baktérium túlságosan is élni akart, ellenállt az ultraibolya sugárzásnak, a különböző mérgeknek, illetve a víznek, amikor azzal szerették volna kimosni a chipből. A parányi élőlény önmaga megvédésére a környezetében lévő különböző fémeket megkötötte, így egy burkot "növesztett" maga köré.

Baktérium-tranzisztorok?
Az életéért folytatott heroikus küzdelem közepette a baktérium félvezetővé vált. Köszönheti ezt annak, hogy a mérnökök éppen vízzel szerették volna kimosni. Persze nem holmi csapvizet használtak, hiszen a chip épsége elsődleges. A mosáshoz használt tiszta víz valószínűleg kimosott némi fémet a mikrochip anyagából, amit később a baktérium megkötött.

A kristályburokban tartózkodó baktérium hihetetlen ellenálló képességgel rendelkezik, minden a kiirtására tett, és a modern tudomány eszközeit felvonultató kísérlet kudarcba fulladt. A kutatók ekkor ismerték fel a baktérium előnyös oldalát; s ez olyannyira megragadta őket, hogy azóta tenyésztik, hogy kísérletezhessenek vele.

Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy miből él a mikroorganizmus, hiszen a közegében elvileg nem találhat táplálékot. A baktérium akár a teljesen tiszta vízben is képes életben maradni, valószínűleg nitrogén megkötésének segítségével. Ez alkalmassá teszi arra, hogy most már szándékosan a processzorokba telepítsék, előre meghatározott céllal.

A különböző életfolymatok modellezésének, illetve felhasználásának ötlete már nem új keletű, a baktériummal azonban akár meg is valósítható. Így sikerülhet például a fotoszintézis mesterséges létrehozása, ahol a baktériumok fény hatására elektronokat termelnek, amelyeket a fémburok segítségével továbbvezethetnek.

Egy biológiailag érzékeny vezető hasznos lehet, élő fotocellaként funkcionálhat, illetve kitűnő indikátor szerkezetek építhetőek belőle, amelyek például egy gázszivárgást jelezhetnének időben, illetve nagyon pontosan mérhetnék a radioaktív sugárzást.

A kutatók jelenleg éppen azzal vannak elfoglalva, hogy többet megtudjanak a baktériumokról, hogy később minél több területen fel tudják használni őket. A laboratóriumokban máris beindult a tenyésztés. Baktériumokkal fertőzött tiszta vízzel fémrácsokat mosnak át, melyeknek felületéről a száradás után az élő félvezető réteg egyszerűen lekaparható.

A következő lépésnek a mérnökök azt szeretnék elérni, hogy a baktériumok tranzisztorként viselkedjenek, megkönnyítve felhasználhatóságukat, igaz addig még nagyon sokat kell várni, hiszen jelenleg még éppen csak elkezdődtek a kutatások.  • Tippek
  • Lakáshitel