Ágnes
-5 °C
2 °C

Magyar kép a legjobb mikrofotók között

2007.10.12. 21:00
A Nikon 1974 óta minden évben megrendezi mikrofotó-pályázatát, a Nikon Small Worldöt. Az idei nyerteseket csütörtökön hirdették ki, a legjobb húszba egy magyar is került. Márkus Róbert, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja Genetikai Intézetének tudományos munkatársa 1709 induló közül a tizenegyedik lett.

Márkus a csodatölcsér nevű virág (Mirabilis jalapa) porzóját fotózta le egy konfokális mikroszkóppal. A több mint százmillió forintos műszer lézerrel pásztázza a vizsgált mintát és annak egyszerre csak egy pontját világítja meg, így sokkal élesebb kép készíthető vele, mint a hagyományos mikroszkópokkal. Az eszközzel a tomográfokhoz hasonlóan képet lehet készíteni a minta egyetlen szeletéről, és számítógéppel több ilyen képet össze lehet rakni. Ezzel a technikával készült a csodatölcsér százhuszonötszörös nagyítású fotója is: Márkus hetven színképből állította össze a felvételt, amin jól megfigyelhetők a porzón a focilabdára emlékeztető sárga virágporszemek.

(kép: Márkus Róbert)

Kis pénz, nagy buli

A Nikon zsűrije négy szempontot figyel a képek elbírálásakor: a kép eredetiségét, információtartalmát, technikai megvalósítását és a vizuális hatást. A meglepetésszerű témaválasztás mindig előny, de az is igaz, hogy csak pengeéles képek kerülnek a legjobbak közé, ezért hagyományos mikroszkóppal szinte esélytelen indulni.

A pályázaton húsz nyertest hirdetnek, ezekből vándorkiállítás készül, amit az Egyesült Államokban és Kanadában mutatnak be. A presztízsérték tehát nagy, a pénzdíj viszont annál kevesebb, az első helyezett 3000 dollár értékű Nikon-utalványt kap. Márkus fotója a tizenegyedik helyen végzett, amivel kemény 100 dollár jár, viszont a fél világ megismerheti a nevét. Egy másik képét, amely a levéltetű levetett bőre látható, dicséretben részesítették. A 29 éves fiatalember egyébként már 2004-ben is bekerült az első húszba, mikrofotóit pedig különböző pályázatokon 1997 óta díjazzák. A lenti galériában ezekből válogattunk.

Nézegessen mikrofotókat – kattintson!

Jövőre önálló kiállítás

Amikor nem mikrofotókat készít, Márkus Róbert a szegedi kutatóintézetben az ecetmuslica természetes immunitását tanulmányozza. "A benne lezajló védekezési folyamatok egy olyan ősi rendszert képeznek, amely megtalálható az emberben is" – magyarázta a kutató az Indexnek. "A mikorszkópos fényképezés a munkám része is: az immunitásban szerepet játszó vérsejtek vizsgálatát digitális képalkotási rendszerekkel felszerelt mikroszkópokkal végezzük."

Márkus 12 éves kora óta foglalkozik mikroszkópos fotózással, állítása szerint a biológia iránti vonzódásán és a természetes kíváncsiságon kívül dr. Lovas Béla könyvei (Mikroszkóp - mikrokozmosz, Kísérletezz mikroszkóppal!) vezették ehhez a hobbihoz. Eddig készült mikrofotóiból most készült el egy húsz képes kiállításanyag, amit a fotós tervei szerint jövőre mutatnak be a Természettudományi Múzeumban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!