Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kép a legjobb mikrofotók között

2007.10.12. 21:00
A Nikon 1974 óta minden évben megrendezi mikrofotó-pályázatát, a Nikon Small Worldöt. Az idei nyerteseket csütörtökön hirdették ki, a legjobb húszba egy magyar is került. Márkus Róbert, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja Genetikai Intézetének tudományos munkatársa 1709 induló közül a tizenegyedik lett.

Márkus a csodatölcsér nevű virág (Mirabilis jalapa) porzóját fotózta le egy konfokális mikroszkóppal. A több mint százmillió forintos műszer lézerrel pásztázza a vizsgált mintát és annak egyszerre csak egy pontját világítja meg, így sokkal élesebb kép készíthető vele, mint a hagyományos mikroszkópokkal. Az eszközzel a tomográfokhoz hasonlóan képet lehet készíteni a minta egyetlen szeletéről, és számítógéppel több ilyen képet össze lehet rakni. Ezzel a technikával készült a csodatölcsér százhuszonötszörös nagyítású fotója is: Márkus hetven színképből állította össze a felvételt, amin jól megfigyelhetők a porzón a focilabdára emlékeztető sárga virágporszemek.

(kép: Márkus Róbert)

Kis pénz, nagy buli

A Nikon zsűrije négy szempontot figyel a képek elbírálásakor: a kép eredetiségét, információtartalmát, technikai megvalósítását és a vizuális hatást. A meglepetésszerű témaválasztás mindig előny, de az is igaz, hogy csak pengeéles képek kerülnek a legjobbak közé, ezért hagyományos mikroszkóppal szinte esélytelen indulni.

A pályázaton húsz nyertest hirdetnek, ezekből vándorkiállítás készül, amit az Egyesült Államokban és Kanadában mutatnak be. A presztízsérték tehát nagy, a pénzdíj viszont annál kevesebb, az első helyezett 3000 dollár értékű Nikon-utalványt kap. Márkus fotója a tizenegyedik helyen végzett, amivel kemény 100 dollár jár, viszont a fél világ megismerheti a nevét. Egy másik képét, amely a levéltetű levetett bőre látható, dicséretben részesítették. A 29 éves fiatalember egyébként már 2004-ben is bekerült az első húszba, mikrofotóit pedig különböző pályázatokon 1997 óta díjazzák. A lenti galériában ezekből válogattunk.

Nézegessen mikrofotókat – kattintson!

Jövőre önálló kiállítás

Amikor nem mikrofotókat készít, Márkus Róbert a szegedi kutatóintézetben az ecetmuslica természetes immunitását tanulmányozza. "A benne lezajló védekezési folyamatok egy olyan ősi rendszert képeznek, amely megtalálható az emberben is" – magyarázta a kutató az Indexnek. "A mikorszkópos fényképezés a munkám része is: az immunitásban szerepet játszó vérsejtek vizsgálatát digitális képalkotási rendszerekkel felszerelt mikroszkópokkal végezzük."

Márkus 12 éves kora óta foglalkozik mikroszkópos fotózással, állítása szerint a biológia iránti vonzódásán és a természetes kíváncsiságon kívül dr. Lovas Béla könyvei (Mikroszkóp - mikrokozmosz, Kísérletezz mikroszkóppal!) vezették ehhez a hobbihoz. Eddig készült mikrofotóiból most készült el egy húsz képes kiállításanyag, amit a fotós tervei szerint jövőre mutatnak be a Természettudományi Múzeumban.