Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hányatott sorsú embriók

2001.12.06. 11:41
Egy ultrahangos vizsgálat hangereje a magzat szempontjából olyan, mintha egy beérkező metrószerelvény mellett álldogálna. Ráadásul úgy tűnik, hogy a fiúk érzékenyebbek a stresszre.
A minnesotai Rochesterben működő Mayo alapítvány kutatói szerint az ultrahangos vizsgálat során a magzatot igen erős hanghatások érik.

Az utolsó szerelvény az állomásról kihaladt

A három tudós - James Greenleaf, Paul Ogburn, és Musztafa Fatemi - azt kutatta, hogy az ultrahang létrehoz-e úgynevezett másodlagos hangokat a méhben. Az orvosi berendezés tízezredmásodperces periódusokban bocsát ki ultrahangot - erre azért van szükség, mert az ultrahang másként túl sok hőt termelne a sejtekben.

A pulzáló ultrahang önmagában emberi fül számára nem hallható, ugyanakkor ki és bekapcsoláskor egyfajta "kopogó hanghatást" kelt.

A szakemberek egy méhbe juttatott speciális hidromikrofonnal igyekeztek meggyőződni feltételezéseik helyességéről. Igazuk volt: a mikrofon a kopogás frekvenciájának megfelelő, a zongora legmagasabb hangjának megfelelő hangot rögzített. A mikrofon emellett száz decibeles hangerőt rögzített, amikor a kézi ultra egyenesen rá irányult.

Ez a hangerő megfelel az metróállomásra érkező szerelvény zajának. A kutatók szerint ez valószínűleg rendkívül kellemetlen, de nem károsítja a magzat hallását.

Boys don't cry

A cambridgei egyetem kutatásai szerint ugyanakkor a fiúmagzatok érzékenyebbek a stresszre, mint a lányok.

Az Endokrinológiai Társaság éves konferencián ismertetett tanulmány szerint a két nem máshogy reagál a stresszre a méhben - mindezt a stresszhromon (kortizol) kiválasztásának különbözősége mutatja.

A bárányokon végzett mérések szerint a hímivarú embriók kétszer annyi kortizolt választottak ki, mint a nőstények.

"Az eredmények azt sugallják, hogy a hímek kezdettől fogva hajlamosak túlreagálni a későbbi életük folyamán jelentkező stresszes helyzeteket. A férfiak és nők már születésük előtt máshogy kezelik a stresszt" - mondta a BBC-nek Dr. Doni Giussiani, a kutatás vezetője.

Giussiani csapata jövőre emberi magzatokat vizsgál majd - ebben a brit társadalombiztosítók támogatják, akik évente több mint tízmilliárd fontot buknak az állampolgárok stresszel kapcsolatos betegségein.