Illés
17 °C
29 °C

Hányatott sorsú embriók

2001.12.06. 11:41
Egy ultrahangos vizsgálat hangereje a magzat szempontjából olyan, mintha egy beérkező metrószerelvény mellett álldogálna. Ráadásul úgy tűnik, hogy a fiúk érzékenyebbek a stresszre.
A minnesotai Rochesterben működő Mayo alapítvány kutatói szerint az ultrahangos vizsgálat során a magzatot igen erős hanghatások érik.

Az utolsó szerelvény az állomásról kihaladt

A három tudós - James Greenleaf, Paul Ogburn, és Musztafa Fatemi - azt kutatta, hogy az ultrahang létrehoz-e úgynevezett másodlagos hangokat a méhben. Az orvosi berendezés tízezredmásodperces periódusokban bocsát ki ultrahangot - erre azért van szükség, mert az ultrahang másként túl sok hőt termelne a sejtekben.

A pulzáló ultrahang önmagában emberi fül számára nem hallható, ugyanakkor ki és bekapcsoláskor egyfajta "kopogó hanghatást" kelt.

A szakemberek egy méhbe juttatott speciális hidromikrofonnal igyekeztek meggyőződni feltételezéseik helyességéről. Igazuk volt: a mikrofon a kopogás frekvenciájának megfelelő, a zongora legmagasabb hangjának megfelelő hangot rögzített. A mikrofon emellett száz decibeles hangerőt rögzített, amikor a kézi ultra egyenesen rá irányult.

Ez a hangerő megfelel az metróállomásra érkező szerelvény zajának. A kutatók szerint ez valószínűleg rendkívül kellemetlen, de nem károsítja a magzat hallását.

Boys don't cry

A cambridgei egyetem kutatásai szerint ugyanakkor a fiúmagzatok érzékenyebbek a stresszre, mint a lányok.

Az Endokrinológiai Társaság éves konferencián ismertetett tanulmány szerint a két nem máshogy reagál a stresszre a méhben - mindezt a stresszhromon (kortizol) kiválasztásának különbözősége mutatja.

A bárányokon végzett mérések szerint a hímivarú embriók kétszer annyi kortizolt választottak ki, mint a nőstények.

"Az eredmények azt sugallják, hogy a hímek kezdettől fogva hajlamosak túlreagálni a későbbi életük folyamán jelentkező stresszes helyzeteket. A férfiak és nők már születésük előtt máshogy kezelik a stresszt" - mondta a BBC-nek Dr. Doni Giussiani, a kutatás vezetője.

Giussiani csapata jövőre emberi magzatokat vizsgál majd - ebben a brit társadalombiztosítók támogatják, akik évente több mint tízmilliárd fontot buknak az állampolgárok stresszel kapcsolatos betegségein.