Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Egyénnek látnak minket a majmok

2008.02.05. 10:40
Egy olasz kutató rájött, hogy a makákók megértik a cselekedeteinket, és meredten bámulják az arcunkat, ha értelmetlen dolgokat csinálunk.

Kiderült, hogy a majmok tökéletesen értik az oksági összefüggéseket, és a többi élőlényt saját akarattal rendelkező egyéneknek tekintik. Vittorio Gallese, a pármai egyetem munkatársa makákó majmok viselkedését tanulmányozva jött rá, hogy a főemlősök meg tudják jósolni mások jövőbeni cselekedetét.

Fekete nő

Gallese kísérletében hat makákó nézte végig, amint egy nő egy magas gát fölött átnyúlva szerez meg egy játékot, írta a New Scientist. Amikor a majmok hozzászoktak a látványhoz, elvették az akadályt, tehát a nő a játékot immár minden erőlködés nélkül megszerezhette. A majmokat egyáltalán nem érdekelte, hogy a nő a játékért nyúlt, csupán 7 ezredmásodpercen át figyelték az arcát. Amikor viszont a nő úgy tett, mintha még mindig ott lenne az akadály, és nyújtózkodva próbálta elérni a játékot, a majmok átlagosan 18 ezredmásodpercen át figyelték az arcát.

A kísérlet Gallese szerint azt mutatja, hogy a majmok átlátják ezeket a feladatokat, és tudják, hogy az embernek miként kellene viselkednie. Amikor az akadály nincs ott, de a nő úgy viselkedik, mintha ott lenne, a majmok tovább bámulják, mert magyarázatot keresnek a viselkedésére. Korábban hasonló kísérlettel bizonyították be, hogy a gyermekek felismerik a másik személyben a gondolkodó lényt, ezért gondolja Gallese, hogy a majmok is egyénként kezelnek minket.

Kapcsolják ki

Michael Tomasello, a német Max Planck intézet kutatója csimpánzokkal kísérletezett. Amikor az emberszabásúak azt látták, hogy egy színész a homlokával kapcsolja fel a villanyt, noha mindkét keze szabad, akkor utánozták. Ellenben amikor tele voltak a kezei, akkor felfogták, hogy nem tudja a kezével felkapcsolni a villanyt. Nem is próbálták utánozni, inkább a kezükkel nyomták meg a kapcsolót.