Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Okosabb vagy mint egy csimpánz? Nem!

2007.12.03. 23:54
Meglepő eredményt hozott japán kutatóknak a csimpánz és az ember rövidtávú memóriáját vizsgáló kísérlete: a csimpánznak jobb adottságai vannak, mint az embernek, számolt be az AP.

Ha a kutatás eredményeit további kísérletekkel igazolják, meginoghat az a tétel, miszerint az ember minden kognitív (megismerő) agyi funkciója jobb az emberszabású majoménál, így az egyik legintelligensebb állatnak tartott csimpánzénál.

"Senki sem gondolta volna, hogy a - fiatal, ötéves - csimpánzok jobb eredményt érnek el a memorizálási versnyen, mint az ember" - fogalmaz a kiotói egyetem közleménye.

Ajuma, a bajnok majom, a csampion csimpánz (Forrás: Kiotói egyetem)

A kísérletben az egyetem diákjai és ötéves csimpánzok vettek részt. A feladat az volt, hogy bizonyos sorrendben felvillanó 1-től 9-ig terjedő arab számokat minél gyorsabban, ugyanabban a sorrendben érintsék meg, számolt be Macuzava Tecuró, a vizsgálat vezetője az AP-nek.

Bár mind az emberek, mind a csimpánzok sokat rontottak, sokkal gyorsabban végeztek a feladattal. Egy Ajumu nevű, a legjobb eredményeket elérő csimpánzzal aztán tovább kísérleteztek.

Lejött a fáról, és győzött

Amíg a számok csak héttized másodpercig voltak láthatók, a diákok és a bajnok majom egyformán, nagyjából 80 százalékos pontossággal teljesítették a feladatot, ám amikor a felvillanás idejét két- illetve négytized másodpercre szűkítették, Ajumu kétszer jobb eredményt ért el, mint az evolúciós egyenesen előbbre jutó ember. Még azután is, hogy a diákok három hónapon keresztül gyakoroltak.

Macuzava Tecuró két dologra gyanakodott a csimpánz jobb képességeit illetően: egyrészt szerinte az ember sokat veszített emlékező képességéből, miután agyát inkább a bonyolult nyelvtanulásra használta, másrészt szerinte ezen képességei az embernek jobbak babakorában, de aztán idővel elkopnak.

Ajumura tehát most újabb meccsek várnak: ezúttal nem egyetemisták, hanem kisgyerekek lesznek az ellenfelei.  • Vennék
  • Bankszámla