16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Budapest-Miskolc 18 perc alatt

2000.06.09. 19:10
Nem utópia; ha a svájciak exportálnák a Swissmetro technológiát, no és lenne rá igény (és persze pénz), akkor a 180 kilométeres távot letudhatnánk egy 18 perces utazással. A 26 éve kiötlött svájci Swissmetro idén komoly állomáshoz elérkezett: megkezdődhetnek az első próbák a Lausanne-i egyetem pincéjében. A 3,5 kb. milliárd svájci frankos költségvetésű beruházás további állomásaként (még) tíz-húsz éven belül elkészülhet a hálózat első gerince.
1974-ben Rodolphe Nieth előhozakodott a Swissmetro ötletével. A svájci államvasutak egykori vezetőségi tagjának terve nem szólt másról, mint hogy egy nagy sebességű vonattal kötnék össze Svájc nagyobb városait. Pusztán hét év kellett ahhoz, hogy a Lausanne-i Politechnikumban egy kutatócsoport elkezdje tanulmányozni a projektet, amelyhez 1989-ben 500 ezer frankos támogatással járult hozzá a svájci közlekedési minisztérium. 1992-ben kft-t alapítottak Swissmetro néven, melynek fő feladata a tervek fejlesztése.

A próbák elkezdődnek

Az 500 km/órás sebességű szerelvényeket villanymotor fogja hajtani, a súrlódásokat és egyéb fékezéssel járó fizikai jelenségeket egy mágneses rendszerrel próbálják kiküszöbölni. Az építési munkálatok azonban sok időt vesznek igénybe, mivel az alagútrendszer és a sínek lefektetése roppant precíz munkát igényel. A szerelvény kis átmérőjű alagútban fog száguldozni, melyben a nyomást megpróbálják az atmoszférikus nyomás tizedére csökkenteni. Ehhez akkora teljesítményre lesz szükség, amit egy kilométeren 50 háztartásban használatos porszívóval tudnának biztosítani.

Az 500 km/órás sebességű szerelvényeket villanymotor fogja hajtani
Idén a Swissmetro eljutott ahhoz a ponthoz, hogy megkezdődhetnek az első próbák a Lausanne-i egyetem pincéjében, ahol év végéig egy makettet állítanak fel. Mivel az egyetem pincéjében az atmoszférikus nyomás tízszer akkora, mint amekkora a Swissmetro-alagutakban lesz, ezért a makett 1:10-es arányban készül.

A 250 méteres próbaalagútban gondot jelenthet a villanymotor hajtású szerelvény 500 km/órás sebességre gyorsítása, ezért egy belga céggel speciális kábelt gyártanak, amit egy erre a célra épített motorra, illetve a modell-szerelvényre kötnek. Az így ,,behúzott" modell 1 másodperc alatt képes az 500 km/órás sebességet elérni. Természetesen ügyelni kell a makett tűréshatáraira is; a 250 méteres pályán lefektetett sínek eltérését 3 milliméterre maximálták.

A Swissmetro projekt vezetői erre a 250 méterre 2,2 millió frankos büdzsét kalkuláltak, míg az egész Swissmetro várhatóan 3,5 milliárd svájci frankba fog kerülni.

Genf-Lyon közti 150 km-es táv 15 perc alatt

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a beruházás gyorsan megtérül, hiszen előzetes számítások szerint évente 50 millióan utaznának a Swissmetro vonalain. Úgy néz ki, hogy az első 20 km-es szakasz Genf és Lyon, vagy Zürich és Bázel között fog megépülni. Lausanne is benyújtotta igényét a Swissmetrora, azonban ezt tavaly elutasították, persze nem véglegesen.

Egyelőre azonban csak repülőtereket igyekeznek összekötni. Mivel a genfi repülőteret már nem lehet nagymértékben fejleszteni, ezért nagy lépés lenne Genfnek a franciaországi Lyon repülőterével való összeköttetés. Jelenleg a 150 kilométeres táv nagyjából két óra vonattal. A Swissmetroval 15 perc lenne, ami időben annyi, mint Zürich repülőterének egyik termináljából a másikba gyalogolni.

Az építés első szakasza után a Swissmetro svájci gerince így nézne ki: Genf - Lausanne - Bern - Zürich - St. Gallen. Ehhez csatlakozna az európai vonal, ami Genfet Lyonnal, illetve St. Gallent Münchennel kötné össze. A második etap Bázel - Zürich - Luzern - Bellinzone vonalon húzódna, az európai szakasz pedig Bázel - Strassbourg - Párizs -Stuttgart, illetve Bellinzone - Milánó között épülne meg.

A 26 éve kiötlött Swissmetro idén komoly állomáshoz elérkezett, tíz-húsz éven belül pedig elkészülhet a hálózat első komoly gerince.  • Tippek
  • Hírek