11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Teremtés újra

2000.07.25. 17:41
Amerikai egyetemisták nekiláttak, hogy főiskolájuk támogatásával Michelangelo összes műveit digitalizálják. Ám nem csak a festmények szkenneléséről van szó, hanem a szobrokról és az épületekről is, ami egészen egyedi technológiát igényel.
A project logója
Michelangelo szerteágazó művészeti tevékenységének gyümölcseit felsorolni is nehéz dolog, ezért a Stanford Egyetem számítógépes grafikával foglalkozó tanszékének diákjai úgy döntöttek, hogy digitalizálnak mindent, amit az olasz mester valaha is alkotott. Tevékenységük figyelemreméltó része, hogy nem csak a kétdimenziós alkotásokat digitalizálják, hanem a szobrokat és épületeket is, ami egészen egyedi technológiát igényel.

Dávid, a Góliát

A bibliai Dávid egyszerű ember volt, aki szembeszáll az óriással, Góliáttal. Ezzel szemben a virtuális világban Dávid a Góliát, hiszen pontosan 2 milliárd poligonból áll és nem kevesebb mint 32 gigabyte méretű adathalmaz, igaz ebben az adattömegben benne van a legapróbb karcolás is, ami a szobron valaha esett.

Szkennelt Dávid
A szkennelési technológia az eddig ismert technikák ötvözése. A szkenner pedig még véletlenül sem hasonlít arra, amelyet az íróasztalon láthatunk. A technika egyik része a Mátrixban oly népszerűvé vált eljárás: azaz a tárgyat minden szögből lefényképezik, a képeket összerakva pedig egy olyan objektumot kapunk, amelyet bármely nézőpontból nézhetünk.

Persze ez korántsem háromdimenziós kép, de legalább nézhető. (Persze a diákoknak könnyebb dolguk van, hiszen míg Keanu Reeves mozgott, addig a szobrok igen ritkán szoktak mozdulnak.).

A 3D technika

Mivel a kép így csak kétdimenziós lenne, elkészült egy 3D szkenner, ami lehetővé teszi a legapróbb részletek megörökítését is, igaz jóval több munkával. A technika leginkább a szonár technikájára hasonlít: egy lézer-berendezést állítanak a digitalizálni kívánt objektum elé, ráirányítják a lézerfényt, majd a távolságot a visszaverődés idejéből számolják ki. A technológia működik, habár pestiesen szólva babra munka, hiszen miden részt külön kell digitalizálni.

A digitalizálást végzők szerint éppen ez a legproblémásabb része a dolognak, hiszen előfordul, hogy egész egyszerűen nem tudják, hogy a szobrok mely részét digitalizálták már be, és melyik az, amely kimaradt.

Az aprólékos munka után azonban elkészül a szobor tökéletes mása. Ehhez hozzájárul még az a technika is, amely a digitalizált részeket rakja össze. A munka eredményeképpen egy tökéletes háromdimenziós szobrot kapunk, amely a megszólalásig hasonlít az eredetire. Igaz, hogy megzabálja a merevlemezt, ezért a mezei felhasználó csak screenshotokkal vigasztalódhat, igaz brutális minőségben.

A Dávidról készült csodálatos képeket már lehet is látni a hivatalos honlapon, igaz méretük miatt a lassabb kapcsolattal rendelkezők ne próbálkozzanak a letöltéssel. Az egyetemisták ígérete szerint hamarosan több Michelangelo mű is látható lesz majd a lapon, illetve a kész gyűjtemény is elérhető lesz, igaz arra még várni kell.  • Hírek
  • Bankszámla