Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megkeresnék az amerikai jetit

2007.06.29. 09:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Konkrét bizonyíték nincs, de évszázadok óta tartja magát a legenda, hogy egy óriási majomember él az Egyesül Államok sűrűn lakott északi határvidékénél. A Bigfoot Field Researchers Organization most megpróbál találni egyet.

Amerikai kutatók azt tervezik, hogy júliusban expedíciót indítanak a michigani Upper Peninsulában. A kutatás célja Bigfoot megtalálása, vagy legalább olyan nyomok begyűjtése, amik bizonyítanák a legendás élőlény létezését. Az expedíció elsősorban Marquette megye északi részére koncentrál majd, mondta el Matthew Moneymaker, a Bigfoot Field Researchers Organization tagja.

Biztosra mennek

"Olyan bizonyítékokat keresünk majd, melyek a legenda létezését bizonyítják. Reméljük, hogy találunk olyan helybélieket, akik már látták Bigfootot, vagy ismernek olyat, akik találkoztak a lénnyel" - mondta Moneymaker.

Az amerikai jeti legendája évszázados, bár komoly tudományos körök nem hajlandók foglalkozni a témával. A szemtanúk szerint az állat két méternél magasabb, három méternél alacsonyabb, testét sötét szőr borítja. Bigfootnak minden jel szerint nincs semmi nyaka, feje egyenesen a vállából nő ki. Szemei nagyok, pofája emlékeztet egy hím gorilláéra.

Akik jobban beleásták magukat a kutatásba, azt állítják, hogy a lény legközelebbi rokona a 100 ezer éve élt, három méter magas és 550 kilós óriásmajom, a Gigantopithecus blacki lehet. A kihalt állat maradványait Kína azon részén találták meg, melynek erdői, klímája emlékeztet az Egyesült Állomok északi határvidékéhez, ahol helybeliek már többször látni vélték Bigfootot. A Gigantopithecus blacki lakóhelyéhez jóval közelebb, a Himalájában is beszélnek egy magas majomemberről, ott jetinek hívják a furcsa lényt.

Bár egy gyenge minőségű filmen, meg pár kétes értékű nyomon kívül nem sok tény bizonyítja, hogy egy óriási állat él a sűrűn lakott észak-amerikai vidéken, Moneymaker bízik a sikerben. A kutató reméli, olyan közel jutnak majd Bigfoothoz, hogy megláthatják, esetleg rögzíthetik a hangját. Moneymaker állítja, szervezete tagjai már többször hallották az állat mocorgását, sőt, volt, aki egy pillanatra meg is látta a bohókás lényt.