Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stoppal, lóháton, haramiák közt

2000.07.25. 23:03
Elindult az öt főről kettőre csökkentett mongol expedíció, amelyet az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének hallgatói indítottak Dzsingisz Kán szülőföldjére. Mivel a másfélmilliós költségvetésnek csak a töredékét tudták előteremteni, a tervezett program még veszélyesebbé és még inkább kiszámíthatatlanná vált. A kaland már a Tisza Expresszen elkezdődött, amelyen kizárólag oroszok ecsetelték, hogy melyek azok a helyek, ahol csak ritkán rabolják ki az utazókat.
A pénzhiány miatt eddig nem tervezett elemek is bekerültek az egy hónaposra tervezett út programjába. A Moszkváig repítő Tisza Expressz biztonságos vagonjai után először szállást kell keresniük minden oroszok fővárosában, mert a vízumpecsételés még keleten sem megy telefonos bejelentkezésre. Innen a Transz-Szibériai Expresszel indulnának tovább Irkusztig, bár eddig nem sikerült helyjegyet szerezni a vonatra. Bár lehet, hogy ez könnyebb feladat lesz, mint onnan stoppal tovább robogni Ulánbátorba, de egyelőre ez a terv, és egyéb alternatív lehetőséget nem tud felmutatni a belső-orosz infrastuktúra.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának 150 ezer forintos támogatásával, a katonaságtól kapott két vízhatlan hálózsákkal és két hátizsákkal felszerelt kutatók ezek után lovat vesznek, hogy jó mongolhoz méltóan négy lábon érkezzenek meg Hentij megyébe, a nagy és dicső Dzsingisz Kán szülőföldjére. Arra, hogy miként fognak visszatérni, még a kutatók sem tudtak választ adni, de annyi biztosnak látszik, hogy egy hónap múlva érkeznek vissza.

A teljesen elzárt területeken minden kapcsolatot nélkülözve, haramiák és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között az egyetemisták főként nyelvemlékeket szeretnének kutatni. Részt vesznek a nomád pásztorünnepen is, illetve felkeresnek olyan helyeket, amelyek hivatkozási alapként szolgálnak több, véres, érdekes legendában. A célként megjelölt mongóliai területeken évtizedek óta nem járt magyar kutató, így azok a szokások, dalok, és hagyatékok, amelyeket az egyetemisták rögzítenek vagy magukkal hoznak, mindenképpen kuriózumok lehetnek a hazai kutatási anyagokban.

Az útról teljes, fénykép- és videó-illusztrálással színesített riportsorozat készül, amelyet egyedül az Index oldalain olvashatnak a tatárjárást csak ballépésként értékelő érdeklődők.