16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Stoppal, lóháton, haramiák közt

2000.07.25. 23:03
Elindult az öt főről kettőre csökkentett mongol expedíció, amelyet az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének hallgatói indítottak Dzsingisz Kán szülőföldjére. Mivel a másfélmilliós költségvetésnek csak a töredékét tudták előteremteni, a tervezett program még veszélyesebbé és még inkább kiszámíthatatlanná vált. A kaland már a Tisza Expresszen elkezdődött, amelyen kizárólag oroszok ecsetelték, hogy melyek azok a helyek, ahol csak ritkán rabolják ki az utazókat.
A pénzhiány miatt eddig nem tervezett elemek is bekerültek az egy hónaposra tervezett út programjába. A Moszkváig repítő Tisza Expressz biztonságos vagonjai után először szállást kell keresniük minden oroszok fővárosában, mert a vízumpecsételés még keleten sem megy telefonos bejelentkezésre. Innen a Transz-Szibériai Expresszel indulnának tovább Irkusztig, bár eddig nem sikerült helyjegyet szerezni a vonatra. Bár lehet, hogy ez könnyebb feladat lesz, mint onnan stoppal tovább robogni Ulánbátorba, de egyelőre ez a terv, és egyéb alternatív lehetőséget nem tud felmutatni a belső-orosz infrastuktúra.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzatának 150 ezer forintos támogatásával, a katonaságtól kapott két vízhatlan hálózsákkal és két hátizsákkal felszerelt kutatók ezek után lovat vesznek, hogy jó mongolhoz méltóan négy lábon érkezzenek meg Hentij megyébe, a nagy és dicső Dzsingisz Kán szülőföldjére. Arra, hogy miként fognak visszatérni, még a kutatók sem tudtak választ adni, de annyi biztosnak látszik, hogy egy hónap múlva érkeznek vissza.

A teljesen elzárt területeken minden kapcsolatot nélkülözve, haramiák és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között az egyetemisták főként nyelvemlékeket szeretnének kutatni. Részt vesznek a nomád pásztorünnepen is, illetve felkeresnek olyan helyeket, amelyek hivatkozási alapként szolgálnak több, véres, érdekes legendában. A célként megjelölt mongóliai területeken évtizedek óta nem járt magyar kutató, így azok a szokások, dalok, és hagyatékok, amelyeket az egyetemisták rögzítenek vagy magukkal hoznak, mindenképpen kuriózumok lehetnek a hazai kutatási anyagokban.

Az útról teljes, fénykép- és videó-illusztrálással színesített riportsorozat készül, amelyet egyedül az Index oldalain olvashatnak a tatárjárást csak ballépésként értékelő érdeklődők.  • Hírek
  • Hírek