Sára, Márió
2 °C
6 °C

Különös állapotú nanomemória

2004.12.15. 10:30
Az Arkansasi Egyetem fizikusai olyan új állapotot fedeztek fel nanorészecskéknél, amely segítségével ezerszeres adatsűrűségű memória építhető. Ivan Naumov, Laurent Bellaiche, és Fu Huacsang a Nature magazin decemberi számában megjelent eredményei új kutatási területet nyitnak a fizikában.

"Ezt a technikailag releváns rendezett állapot korábban ismeretlen volt. - mondja Naumov. - Ez a fázis azért lehetséges, mert nano-méretű korongok nem engednek a rendezetlenségnek korábban ismeretlen tulajdonságaik miatt."

A kutatók nanoszkopikus méretű ferroelektromos anyagokat tanulmányoztak. A ferroelektromos anyagok jellemző tulajdonsága a spontán dipólusosság, amelyet például az orvosi ultrahang vagy a tengerészeti szonár képalkotásánál, audió eszközöknél a jelek hangokká alakításához, vagy más érdekes célokra használnak.

Hűvös nanók

"Azt vizsgáltuk, hogy alkalmassá tehetünk-e egy nanorészecskét egy bit tárolására" - magyarázza Naumov.

A homogén, gyártott anyagokon jelentkező hálózatos polarizáció, amely az adattárolás kulcsa, nem jellemző a nanoanyagokra. Naumov, Bellaiche és Fu ezért nano-ferroelektromos anyagok egy ismeretlen állapotát kezdte kutatni.

Azt találták, hogy a dipólusos nanoanyagok alacsony hőmérsékleten egy különleges állapotba kerülnek. A kutatók számítógépes szimuláció segítségével próbálták megérteni mi történik a nanorudakkal és nanokorongokkal ilyenkor.

Magában kavarog

Arra jutottak, hogy polarizáció helyett ebben a fázisban valami olyan következik be, amit tórikus momentumnak neveztek el (a tórusz nevű térgeometriai alakzat után, amely egy gyűrűs de inkább fánkszerű képződmény), amely körbe forog, mint az örvény vagy a tornádó. A forgás két különböző irányt vehet fel, amely a polarizációhoz hasonlóan alkalmas információ hordozására.

A tórikus momentum rendeződése szerencsésnek mondható: a polarizációval szemben függetlenül jellemző az egyes nanorészecskékre, amelyek így egyként hordozhatják információt - ami fokozott adatsűrűséget jelent. A részecskék mellett elhanyagolható hatással vannak egymásra, nem úgy, mint a polarizáción alapuló adathordozók (sok bankkártya egymáson, rajtuk egy patkómágnes).

"Tudjuk, hogy elméletben ez az eredmény nanorészecskék használatával növelheti az adathordozók kapacitását, viszont nem tudjuk, hogy mennyi időbe telik ezt technikailag megvalósítani. Minden esetre ez egy jó irány" - fogalmazott Fu.