Géza
-11 °C
-4 °C

Processzorhűtés nanoviharral

2004.03.26. 15:52
A Purdue Egyetem mérnökei szén nanocsövek segítségével létrehozott mikroszkopikus villámlások és szelek segítségével hűtenék le a számítógépes chipeket. Bár a forradalmian új hűtőrendszer még csak elméletben létezik, a kutatók már számos hozzá kapcsolódó technológiát szabadalmaztattak. A projektet az Egyesült Államok nemzeti tudományos alapja támogatta.
A különleges szénmolekulákból felépülő nanocsöveket a chip közelében helyezik el, és némelyikre negatív feszültséget kapcsolnak. Ezek a nanocsövek elektronokat bocsátanak ki, ami ionizálja a környező levegőt, és a töltés kiegyensúlyozatlansága miatt mikroszkopikus villámok keletkeznek. Mindeközben néhány szomszédos elektróda az elektronfelhő vonzásával és taszításával felkavarja a levegőt, ami hűsítő fuvallatot eredményez.

"Egy villám előállításához több tíz kilovoltra van szükség, mi azonban csupán néhány száz volttal dolgozunk, azaz nanoméretű villámlásokat hozunk létre" - mondta a Cnetnek Suresh Garimella, a Purdue gépészmérnök professzora, aki szerkezet kifejlesztésén dolgozik.

Lyukat üthet

A kutatók a következő lépésben elkészítik a prototípust, amelyet különböző anyagokkal is kipróbálnak. Még számos technikai problémát meg kell oldaniuk, mielőtt a szerkezetet a számítógépekbe beépíthetnék, ugyanis az általuk használt statikus elektromosság lyukat üthet a chipekben.

A félvezetőgyártóknak manapság a chipek hőtermelése okozza a legnagyobb gondot, ezért számos vállalat próbál hatékonyabb hűtőbordákat és ventillátorokat készíteni. A Zyvex és a Carbon Nanotechnologies olyan zseléket készítenek, amelyekkel szűk helyekről is elvonható a hő.