Stefánia
0 °C
3 °C

Jönnek a nanomemóriák

2003.06.18. 11:04
Egy új számítógépes memóriachip több százmilliárd szén nanocsőben fogja tárolni az adatokat, és várhatóan tíz gigabites kapacitása lesz. A bostoni Nantero vállalat szerint a modult már létező szilíciumgyártási módszerekkel is elő lehet állítani.
A Nantero szerint a nanoméretű RAM (NRAM) végletes változata sokkal több adatot fog tárolni, mint a ma létező megoldások, ráadásul a számítógép kikapcsolása után az információk nem fognak elveszni, mivel ez a chip nem felejt. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a számítógépek szinte azonnal vissza tudják majd állítani az utolsó működőképes állapotot. A vállalat szerint az NRAM névre keresztelt modul sokkal gyorsabb lesz a mai nem felejtő memóriáknál, például a CompactFlash-nél.

Olcsó lesz a gyártás

Nemcsak a Nantero szeretné szén nanocsövek felhasználásával továbbfejleszteni a számítógépek memóriáját, de a vállalat szerint sok előnyük származik abból a tényből, hogy az általuk tervezett chip a jelenleg ismert szilíciumgyártási módszerekkel olcsón előállítható.

A Nantero nem próbál megfelelő elrendezésű nanocsöveket növeszteni, hanem azokat teljesen véletlenszerűen helyezi el egy szilíciumostya felületén, majd egy litográfiai berendezéssel lemarja a rossz irányba álló csöveket. A lemaratás után megmaradó nanocsövek kötegekbe rendeződnek az ostya felületén található elektróda párok között. A csövek vezetőképessége elektromossággal megváltoztatható, és azok vagy összeköttetést hoznak létre a két elektróda között, vagy nem. Ez a két könnyen felismerhető állapot jelölheti a bináris egyet és a nullát.

Három év múlva várható

A Nantero már készített egy nanocsövekkel felszerelt szilícium ostyát, de a kötegek megcímzésén még dolgoznak. Greg Schmergel, a Nantero vezérigazgatója a New Scientistnek elmondta, hogy lényegében már csak a szilíciumostyán kell dolgozniuk. Szerinte a négy megabites NRAM memóriák másfél éven belül, a jelenlegi RAM modulokkal versenyképes típusok pedig három év múlva jelenhetnek meg.

Cees Dekker, a hollandiai Delft Egyetem szén nanocsövekkel foglalkozó szakértője működőképesnek találja a gyártási technikát, de szerinte problémát okozhat azoknak a különböző típusú nanocsöveknek a szétválogatása, amelyek egyszerre készültek. "Kell találniuk egy módszert a félvezető és a fém nanocsövek kezelésére, amelyek különböző elektromos tulajdonsággal rendelkeznek" - mondta Dekker a New Scientistnek.