Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megnyílhatnak a nanogyárak

2005.08.22. 14:15
Hajlékony tévéképernyők és fűtött ablaküvegek is készülhetnek nanocsövekből egy új, az eddigieknél sokkal gyorsabb és hatékonyabb gyártási technikának köszönhetően. Ray Baughman texasi vegyész és munkatársai a héten mutatják be fejlesztésüket.

Régóta azzal riogatják az embereket, hogy a nanotechnológia elképesztő fejlődésének köszönhetően hamarosan minden elektronikai eszközre hajlékony kijelzőt szerelnek, meg hogy miniatűr robotorvosok gyógyítják majd meg a beteg sejtjeinket, de a tudósok ígéretei eddig messze túlszárnyalták azt, amit meg is tudtak valósítani, az újdonságokhoz szükséges szén nanocsöveket ugyanis csak lassan és drágán tudták legyártani. Most Ray Baughman a munkatársaival kitalált egy modern gyártási eljárást, amellyel percenként tíz méternyi nanoszalagot lehet legyártani, és körülbelül olyan egyszerűen, mintha csak egy kis celluxot kellene letekerni a gurigáról.

Az új nanoszalag öt centiméter széles, ötven nanométer vastag, és a kifejlesztői szerint teljesen egyedülálló tulajdonságai vannak: vezeti az áramot, átlátszó, rugalmas, erősebb, mint egy ugyanolyan súlyú acéllemez, és egy négyzetkilométernyi szalag csupán harminc kilót nyom, írta a Nature tudományos lap.

Gyékénytől az erdőig

Az elmúlt években nagyjából úgy gyártottak nanocsövekből álló lapokat, mint ahogyan az ókori egyiptomiak papiruszt: az oldószerben úszkáló nanocsövek egy szűrőn fennakadtak, így lassan létrejött egy gyékényszerű réteg, amit aztán kiszárítottak és lehámoztak a szűrőről. Baugham csoportja ezzel szemben indulásként készít egy nanocsövekből álló erdőt, ami egy vasalapú platformból nő ki, majd egy tapadós szalaggal (mondjuk egy Post-It cetlivel) finoman lehúznak róla egy több millió nanocsőből álló sort. Ezt a műveletet többször megismétlik, és végül az egy centiméter magas nanoerdő kivágásával három méter hosszú szalagot készítenek.

Baughman szerint módszerük alkalmas arra, hogy hosszabb és szélesebb szalagokat készítsenek.

Ablak és tévé

A nanocsövek egyébként már számos területen átvették az egyszerű grafit helyét, például az elemekben, és az anyag most újabb, ennél komolyabb területeket is meghódíthat, álllítja Ian Kinloch, a Cambridge Egyetem anyagkutató tudósa. A kutatócsoport például nanoszalagot rakott két plexilap közé, és így fűthető ablaküveget készítettek, és hasonló módszerrel akár feltekerhető tévéképernyőt is készíthetnek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!