Auguszta
-4 °C
2 °C

Szénnel vezet áramot a NASA

2005.04.29. 11:50
Az amerikai űrkutatási hivatal szerint túlsúlyosak az űrhajók, ezért a réz áramkábeleket a jövőben szén nanocsövekre cserélik. Az új drót kifejlesztésével a Rice egyetem munkatársait bízták meg.

A NASA tizenegymillió dolláros támogatásáért cserébe a Rice egyetemnek olyan speciális szén nanocsöveket kell létrehoznia, amelyek legalább egy méter hosszúak, és tízszer hatékonyabban vezetik az elektromos áramot, mint a fémek. A prototípusok várhatóan 2009-ben készülnek el, írta a Cnet.

A munkában részt vesz Richard Smalley is, aki a Buckyball nevű nanoméretű szén golyócska létrehozásáért Nobel-díjat kapott. A szén nanocsövekről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy könnyebbek és erősebbek az acélnál, vezetik az elektromos áramot, a fényt, és kisebb hajlítgatások után visszanyerik az eredeti formájukat.

Drága játék

Sajnos minden egyes nanocső - a falát feépítő szén hatszögek elrendezésétől függően - vagy a fémekhez hasonlóan vezeti az áramot, vagy félvezetőként viselkedik, és a különféle csöveket csak manuálisan lehet szétválogatni, írta a Cnet. A nanocsövek hagyományos vegyi módszerekkel előállíthatóak, de egyelőre igen drágán: a Carbon Nanotechnologies vállalat grammonként 375-2000 dollárt kér az egyfalú csövekért.

A széncsöveket hamarosan autókban, félvezetőkben és orvosi eszközökben is használják majd, de Smalley szerint áramkábelként válnának be a legjobban.