Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Fix naptár és Newton-hét

2005.01.08. 17:15
A Baltimore-i Johns Hopkins egyetem fizikusa a 364 napos és 52 hetes naptári év bevezetését javasolja, hogy adott dátum minden évben a hét ugyanazon napjára essen. Az 5-6 évente beiktatott póthetet Dick Henry fizetett szabadságként kiadná mindenkinek.
A naptárak újranyomása minden évben teljesen felesleges, véli Dick Henry amerikai fizikus, aki újszerű naptárrendszerrel állt elő. Ennek előnye lehetne, hogy a hét napjai minden évben azonos dátumra esnek.

Az új naptárban csak a március, június, szeptember és december volna 31 napos, a többire 30 nap jut. A Baltimore-i Johns Hopkins egyetem fizikusa a 364 napos és 52 hetes naptári évek okozta eltolódást időnként póthét betoldásával igazítaná a csillagászati évhez, írta a New Scientist.

Oda néhány születésnap

A Calendar-and-Time (C&T) nevet viselő fejlesztés 5 vagy 6 évente igényelné az extra hét betoldását. Ezt Dick Henry saját példaképe, Isaac Newton után Newton-hétnek nevezné. Az amerikai fizikus szerint a Newton-hetet fizetett szabadságként ki kellene adni mindenkinek.

A kutató tisztában van vele, hogy a fejlesztését nem fogadják majd mindenhol kitörő örömmel. Hiszen az új rendszerben minden születésnap is a hét fix napjára esik majd. Néhány születésnap pedig elméletileg megsemmisül, hiszen nem lenne többé például január 31.

Voltak próbálkozások

A naptárak készítésével foglalkozók számára, illetve a csillagászatban könnyebbséget hozhatna az új rendszer, jelentette ki Owen Gingerich, a Harvard egyetem történész-csillagásza.

Mostanáig az új naptármodellek rendszerint azért buktak el, mert kikezdték volna a hétnapos hét intézményét, véli Gingerich. Ezen kívül a történelemből ismert, milyen sokáig tartott a ma használatos Gergely-naptár átvétele.

Anglia és a brit gyarmatok csak 1752-ben, míg Oroszország csak a bolsevik forradalmat követően vezette be. A Henry-naptár bevezetésére viszont kiváló alkalom nyílhatna 2006. január 1-én, mivel ez a nap (aligha véletlenül) a hagyományos és az új naptárban is vasárnapra esik.

Segítene a világidő?

Közben Dick Henry sem ül nyugodtan a babérjain, újabb számításokat és modelleket készít. Újabb javaslata a teljes Földön érvényes világidő bevezetése, méghozzá a Greenwich-i időzónát (GMT) alapul véve.

Ennek alapján az USA keleti partján az emberek 17 órakor ülnének le ebédelni. Dick Henry ebben nem lát különösebb problémát, szerinte az emberek a könnyebbséget jelentő változásokhoz igen könnyen alkalmazkodnak.  • Vennék
  • Hírek